A gluténmentes mákos bejgli márpedig a karácsonyi asztalon kell, hogy legyen. Most egy szuper finom, egyszerű, ráadásul tojás-, és élesztőmentes receptet mutatok hozzá. Ezzel a módszerrel meglátod, gyerekjáték lesz a sütés, és azoknak is ízleni fog, akiknek nem kell gluténmentesen étkezniük.
Hogy fokozzam a kedélyeket, ez a gluténmentes mákos bejgli még cukor csökkentett is, csak a tésztájába tettem keveset azért, hogy porhanyós maradjon. A tölteléket azonban eritritol-stevia 1:4-el édesítettem, így kevésbé lesz bűnözős az ünnep, ha így sütöd a gluténmentes bejglidet.
Bár a HR linzer/pite keverékbe alapból nem kerül állagjavító, mivel most a tojást ki akartam hagyni a receptből, egy kevés xantánnal kevertem össze, így azok is ehetnek belőle, akiknek kerülniük kell a tojást.
Hozzávalók 2 rúd gluténmentes mákos bejgli készítéséhez:
1 csomag Hadarik Rita gluténmentes linzer/pite lisztkeverék
6 g xantán
60 g porcukor
100 g vaj
110 ml tej
A töltelékhez:
320 g darált mák
30 g finom szemű kókuszreszelék
20-25 g eritritol-stevia 1:4 édesítő (ízlés szerint)
1 db kezeletlen citrom reszelt héja
250 ml tej
A gluténmentes mákos bejgli elkészítése
A töltelékhez a mákot, a kókuszt, a citromhéjat, és az édesítőt főzzük fel. Majd hűtsük le teljesen.
A lisztkeveréket keverjük el a xantánnal, és a porcukorral, majd morzsoljuk bele a kockára vágott, hideg vajat.
Végül a 110 ml tejjel gyúrjuk ruganyos tésztává.
Ezt a tésztát nem kell már pihentetni.
Azonnal vágjuk 2 egyforma részre, és mindegyiket nyújtsuk kb. 3-4 mm vastag téglalap alakúra egy-egy szilikonos sütőpapíron.
A tölteléket felezzük el, és kenjük el egyenletesen a tésztán.
Keskenyebbik oldalánál hajtsuk fel a tészta végeit 1-1 centire, majd a felső részt is hajtsuk így vissza.
Erre azért van szükség, hogy a töltelék ne folyjon ki, szépen egyben maradjon a bejgli.
Majd a hozzánk közelebb eső résznél a sütőpapír segítségével tekerjük fel szorosan a tésztát.
Alulra kerüljön majd a tésztaillesztés. A tetejét kenjük át tejjel, majd szurkáljuk be pár helyen villával, hogy a levegő távozni tudjon a sütés során. Ezzel is csökkenthető a bejgli repedésének az esélye.
A papírdarabok széleit a bejgli oldala mentén tekerjük, hajtsuk össze, majd a bejgliket egymás mellé szorosan helyezzük be egy akkora tepsibe, amekkorába belefér.
180 fokos, légkeveréses sütőben 30-35 percen át sütjük.
Kihűlve szeletelhető.
Szia! A xantan-t helyettesithetem 1 tojassal? Köszönöm!
Kedves Adri! Ez egy teljesen eltérő felhasználása az alapreceptnek. A hagyományos, csomagoláson lévő alaprecept tojásos, azzal próbálkozz, de ebben az esetben is keverj a tésztához egy kis útifűmaghéj lisztet (2 g kb)., mert az alaprecept, kissé porhanyós, a bejgli töltelékét nem bírná el. Üdvözlettel: Rita
Kiprobaltam es mukodik. Szuper lett a bejgli. Köszi!!