Szinte minden nemzetnek meg van a klasszikus karácsonyi aprósüteménye, így természetesen a hollandok sem maradhatnak ki a sorból, ez a specouloos vagy más néven speculaas keksz. A gluténmentes speculaas keksz egy könnyen elkészíthető, omlós, fűszeres süti, ami karamellás ízű a melaszos nádcukortól.

Az eredeti recept szerint nagyon sok melaszos nádcukor (sötét, és ragacsos) kell a kekszhez, de én ezt most ’megrövidítettem’, hiszen érdemes csíniján bánni a cukorral. De még annyi van benne, hogy jól érezhető legyen az a jellegzetesen finom íze.
A Hadarik Rita gluténmentes mézes keksz lisztkeveréket vettem alapul, amiben már benne vannak a karácsonyi fűszerek is, sőt még a szódabikarbóna is. A liszttel őszintén mondom, pofon egyszerű ennek a keksznek a megsütése.

Hozzávalók 20-22 darab gluténmentes speculaas keksz sütéséhez:

150 g Hadarik Rita gluténmentes mézes keksz lisztkeverék
60 g melaszos nádcukor
60 g vaj
1 tojássárga
rizsliszt a szóráshoz

A gluténmentes speculaas keksz elkészítése

A lisztet tedd egy keverőtálba, és morzsold el benne először a cukrot, majd a kis darabokra vágott, hideg vajat is.
Végül gyúrd össze a tojássárgával és 1-2 kanál hideg vízzel.
Tedd a masszát folpackba, és pihentesd 1 órát a hűtőben.
Majd hideg felületen, kevés rizsliszttel megszórt felületen nyújtsd kb. 2-3 mm vastagra, és szúrd ki a formákat.
TIPP: a leeső tésztadarabokat gyorsan gyúrd össze, majd nyújtsd, és formázd.
Ha ügyes vagy, ebből a mennyiségből 20-22 db keksz lesz, az egész zacskóból a kétszerese.
170 fokos, légkeveréses sütőben süsd 14 percig.
Ropogós, omlós keksz lesz a jutalom.

Hadari Rita gluténmentes mézes keksz lisztkeverék

SÜSD MEG TE IS EZT A FANTASZTIKUS GLUTÉNMENTES SPECULAAS KEKSZET!

Megrendelem a mézes keksz lisztkeveréket!