És végre megsütöttem azt a gluténmentes karácsonyi linzert, amire már nagyon sokan vártatok. Ez a gluténmentes fahéjas keksz tej, tojás, és cukor nélkül készült, de állítom, van olyan jó, ha nem jobb, mint a hagyományos. Ez most tényleg egy olyan gluténmentes karácsonyi keksz, ami igen sok diétába beilleszthető.

A hozzávalóknál figyelj nagyon, mert tippeket is adok ahhoz, hogyan tudod kedvedre variálni. Jaj, és el ne felejtsem mondani, hogy ez a tészta sütipecséttel formázható.

Hozzávalók 14 darab gluténmentes fahéjas kekszhez:

150 g (fél csomag) Hadarik Rita gluténmentes linzer/pite lisztkeverék
5 g őrölt fahéj
12 g eritritol-stevia 1:4 cukorhelyettesítő
65 g kókuszzsír
10 g Ei-Ersatz (Aldis tojáspótló) + 40 ml víz
(vagy 5 g Loprofin + 50 ml víz)
2 kanál hideg víz

TOJÁSSAL – UPDATE!
Annyira szerettem volna egy mindenmentes kekszet sütni, mert nap, mint nap látom, hogy mennyi mindenkinek kell ennyi mindent kivonniuk az étkezéseikből. Hát annyira kapós lett a keksz, hogy egy nap alatt többen is rákérdeztetek, mennyi tojás kell a recepthez, ha azt éppen nem kell kerülni. Na tessék, így jártam 🙂 Persze mindenre van megoldás, ami már érkezik is. A tojáspótló helyett használj 1 db S-es (legkisebb) méretű tojást.  Ebben az esetben pihentesd pár percet a tésztát a konyhapulton, amíg nyújtható lesz.

A gluténmentes fahéjas keksz elkészítése

A lisztet keverd össze a fahéjjal, és a cukorpótlóval, majd morzsold bele a kókuszzsírt.
(A szoba meleg nem kemény, de nem is olaj állapotú, hanem szemcsésen zsír állagú kókuszzsír a legjobb).
A tojáspótlót keverd habosra a vízzel.
Végül keverd a morzsalékos tésztához a kikevert tojáspótlót, és 2-3 kanál hideg vizet.
Akkor jó, ha a tészta tömör, ruganyos, nem repedezik.

fazis1
Nem kell pihentetni kivételesen ezt a tésztát, azonnal nyújtsd ki 3 mm vastagra.

fazis2
Egy 5 cm átmérőjű kiszúróval formázd meg a kekszeket. A leeső tésztadarabokat azonnal gyúrd össze, nyújtsd, és szaggasd. Ha ügyes vagy, 14 db kekszed lesz végül.

fazis3
A korongokra óvatosan nyomj a sütipecséttel mintákat.

fazis4
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezve, süsd őket 12 percen át 170 fokos, előmelegített, légkeveréses sütőben.
Kihűlve ropogós, nem esik szét.

fazis0
TIPP: Fahéj helyett ízesítheted, színesítheted cukrozatlan kakaóporral, matcha porral, céklaporral, karob porral, instant kávéval. Csak ezzel az egy recepttel 6-féle kekszet süthetsz úgy, hogy mindegyik más-más ízű, és színű lehet. A kávés verzióba tehetsz reszelt, kezeletlen narancshéjat vagy vaníliát is, brutálisan ütős lesz a kettő párosítása.

hADARIK rITA GLUTÉNMENTES LINZER/PITE LISZTKEVERÉK

SÜSD MEG TE IS EZT A GLUTÉNMENTES FAHÉJAS KEKSZET!
RENDELD MEG A LISZTET A WEBSHOPBÓL MOST!

Kattints a lisztkeverék megrendeléséhez!