Biztonságos nyaralás gluténérzékenyeknek- 4+3 tipp

Biztonságos nyaralás gluténérzékenyeknek!? A nyaralás megtervezése minden esetben számos kérdést, és szervezési feladatot vet fel. Ha azonban a családban van gluténérzékeny, akkor sokkal nagyobb körültekintést igényel a szervezés ahhoz, hogy azt a pár napot, vagy hetet nyugodtan eltölthessük. Cikkemben hasznos tanácsokat adok arra, hogyan úszd meg rosszullét nélkül a nyaralást.

Tippek cöliákiásoknak a nyaralás megszervezéséhez – biztonságos nyaralás gluténérzékenyeknek

Szállodák, szállások gluténérzékenyeknek

Első, és legfontosabb lépés, hogy egy alapos felmérést végezzünk azokról a szállodákról, és szálláshelyekről, amik garantálni tudják a 100 %-ban biztonságos gluténmentes étkezést. Ha valóban pihenni szeretnél, és nem a konyhában eltölteni az egész nyaralást, akkor érdemes ilyen szálláshelyet választani, még ha ez a költségek növekedésével is jár együtt.

Gluténmentes élelmiszereket kínáló boltok, éttermek, cukrászdák

Az alapos terepszemle során érdemes felderíteni azt is, hogy a kiválasztott desztináció körzetében milyen boltok kínálnak gluténmentes élelmiszereket. A listádra kerüljenek fel a diéta szaküzletek, cukrászdák, pékségek is.

Az interneten, a közösségi oldalak egymást segítő csoportjaiban könnyen találhatunk ilyen szálláshelyeket, boltlistákat. Érdemes olyan helyet választani, amit mások már kipróbáltak, ajánlottak.

Túlélőkészlet gluténérzékenyeknek

Ha sikerül ilyen szállást találni, még abban az esetben is vigyél magaddal 2-3 napra elegendő csomagolt pékárut, kekszeket, müzlit. Akár te magad is süthetsz aprósüteményeket, olyanokat, amik napokon át megtartják jó állagukat, ízüket. Süthetsz példáulcsokis kekszet, sós aprósüteményt.

Biztonságos nyaralás gluténérzékenyeknek – saját konyhás apartman, szállás cöliákiásoknak

Sokat lehet spórolni, ha apartmant béreltek ki, aminek van saját konyhája. Ebben az esetben érdemes megtervezni, hogy melyik nap mit főzöl. Ezekhez biztos, ami biztos alapon vigyetek magatokkal minden ’veszélyes’ hozzávalót: száraztésztát, kölest, hajdinát, rizst, vákuumfóliázott kenyeret, ropogtatnivalókat, gm müzlit, félkész termékeket (pl. paradicsomszósz, egyéb szószok), konzerveket, nem romlandó, hagyományos füstölt húsárut, stb. A kis kiszerelésű, kompakt céllisztek is nagy segítséget jelenthetnek. 10 perc alatt összedobhatsz például egy amerikai palacsintát reggelire, vagy süthetsz egy adag fánkot ebédre. Ha ezt a megoldást válasszátok, azzal is számolnod kell, hogy a konyhai eszközöket is magaddal kell vinned. Ez abban az esetben megoldás, ha olyan helyre mentek, amit autóval meg tudtok közelíteni, hogy mindent be tudj pakolni.

Hadarik Rita gluténmentes lisztkeverékek

A friss zöldségeket, húst helyben is megvásárolhatod. Természetesen, ha ezt a megoldást választod, akkor is alaposan fel kell készülni a helyi lehetőségekről. Sajnos, a gluténérzékeny családtag így nem tudja megkóstolni a helyi ételspecialitásokat autentikus módon, de a saját konyhádban azért tehetsz próbát ezek elkészítésére is. Érdemes azonban a lehető legegyszerűbb, leggyorsabban elkészíthető ételeket főzni, hogy minél több időt tölthessetek a pihenéssel.

Biztonságos nyaralás gluténérzékenyeknek – tippek külföldi utazáshoz

  • Érdemes kifejezetten ilyen szálláshelyekre, éttermekre rákeresni. Az egyik legnagyobb kereső, ahol a felhasználók véleményét és értékelését is elolvashatjátok, a Tripadvisor. Anno, amikor a Köles a reform konyha séfje voltam, saját magam tapasztaltam, mennyien érkeztek hozzánk a Tripadvisoron keresztül. Nagyon megbízható információs forrás.
  • Egy kis noteszben írd össze a veszélyes alapanyagok nevét a célország nyelvén. Ez mindig legyen veled, és ha szükséges, használd.
  • A világ más részein teljesen más bacilusokkal találjuk magunkat szemben. Ami mindenki másra veszélyes, az egy cöliákiásra még inkább az. Kerüld az egyébként is veszélyesebb dolgokat. Az arab térségbe, vagy Afrikában például csak palackos vizet ihatunk, ellenkező esetben problémánk lehet. Mindig járj utána, hogy az adott országban mire érdemes odafigyelni, mit kell egyébként is kerülni.
Írta | 2017-04-20T22:44:56+00:00 2016. július 22.|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.