9 tipp kezdő diétázóknak rutinos gluténérzékenyektől

Így úszd meg a kezdeti nehézségeket! Tippek gluténérzékenyektől.

Gyötrelmes hónapok, évek után végre kiderül, hogy a glutén okozza a kellemetlen, olykor elviselhetetlen panaszaidat. Szembesülsz az okkal, fellélegzel, de aztán hideg zuhanyként jön a következő sokk, amikor megkapod a listát arról, hogy miket nem ehetsz soha többé már az életedben.

Igen. Hiszen a gluténérzékenység egyetlen, jelenleg ismert gyógymódja az élethosszig tartó diéta. Kezdődhet az ÚJRA TERVEZÉS!

A megváltozott életmód, a kellemetlen helyzetek, a frusztrációk feldolgozása nem könnyű, és az érintettek sokszor nem is kapnak segítséget a közvetlen környezetükből. Hisztisnek, divatdiétázónak, problémás alaknak tekintik őket sok esetben. (A >>>Glutén nélkül című receptkönyvemben<<< ennek a feszültségnek a feldolgozásának megkönnyítéséhez írt Pólus Enikő mentálhigiénés szakember barátom egy komoly, segítő fejezetet).

Mivel sokszor a család is ’akadályt’ jelent, a közösségi oldalakon csoportokba tömörülve segítik többnyire egymást az érintettek. A Hadarik Rita gluténmentes étrend csoportba feltettem azt a kérdést, hogy:

Ha csak egy dolgot javasolhatnál azoknak, akik most kezdenek el diétázni, mi lenne az?

A beérkezett válaszokból gyűjtöttem most össze pár segítő gondolatot.

 • Nyugi, ne parázz! Ne ess pánikba!
 • Kitartás! Csak először nehéz, utána gyerekjáték.
 • Nem olyan vészes, mint először gondolod.
 • Legyél tisztában azzal, hogy miket nem ehetsz, és mindig olvasd el egy étel csomagolásán az összetevőket: a kisbetűs részeket is!
 • Önsajnálat helyett készíts egy listát azokról az alapanyagokról, amiket ehetsz! Meg fogsz lepődni, mennyi minden lesz a listádon! Olyan alapanyagok, és ételek is képbe fognak kerülni, amire eddig nem is gondoltál talán! Vedd észre, mennyi új dolgot ehetsz!
 • Írj egy listát a kedvenc ételeidről, nézd meg, melyik tartalmaz glutént. Elsőként ezekre keress rá az Interneten, így sokkal ’kellemesebb’ lehet az átállás. (pl. írd be a google-be, hogy ’gluténmentes fánk’)
 • A leves a legjobb barátod!
 • Keress speciálisan erre a témára fókuszáló facebook csoportokat! Figyelj, kérdezz, tanulj! Egyáltalán nem ciki, kérdéseket feltenni.
  (pl. >>>Hadarik Rita gluténmentes étrend csoport<<<)
 • Használd bátran a HR célliszteket! Nem bánod meg!
  (>>> Hadarik Rita gluténmentes Termékcsalád – Céllisztek<<<)

Ha Neked is van egy jó tanácsod, írd meg ide a cikk alá hozzászólásban a lap alján!

Gyere, >>>csatlakozz a csoportomhoz<<<, hogy:
– megértő és segítő barátokat szerezz
– értesülj a legújabb receptekről, infokról
– problémáidra megoldást találj (kérdezz bátran)

Írta | 2018-02-04T10:37:31+00:00 2018. február 4.|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.