A gluténmentes túrós pite szinte minden szezonban tökéletes választás. Az adventi készülődés örömére most azonban a mézes keksz célliszttel készítettem el, így fantasztikus ünnepi, mézeskalácsos lesz az illata és az íze is. Sokak kérésére ebből a receptből a tojást kihagytam, ezzel is segítve azokat, akiknek halmozott (glutén-, és tej) érzékenységük van.

Neked fontos, hogy az ünnepek alatt is odafigyelj az alapanyagok minőségére?

A mézes keksz célliszt (igen lisztkeverék) javarészt lassú felszívódású lisztek és rostok keveréke. Kényelmesen és nyugodtan használhatod, hiszen jó összetételű, és neked már nem kell kísérletezned a keveréssel. Sőt. Annyira megkönnyíti a dolgod, hogy még a garantáltan gm mézeskalács fűszerkeverék után sem kell rohangálnod, hiszen az is benne van a céllisztben. Na de jöjjön is a recept, amiben látni fogod, hogy gyerekjáték lesz az elkészítése.

Hozzávalók az adventi gluténmentes túrós pite készítéséhez: (25×15 cm-es tepsihez)

 

1 csomag Hadarik Rita gluténmentes mézes keksz célliszt
80 g átszitált porcukor
165-170 g vaj vagy margarin
500 g krémes állagú túró
60 g tejföl
60 g porcukor vagy édesítő (én 15 g INKA stevia 4x-es édesítőt használtam)
1 citrom reszelt héja és leve
30 g rizsdara
1-2 ek baracklekvár

Az adventi gluténmentes túrós pite elkészítése:

 

A mézes keksz lisztkeverékhez hozzákeverjük a porcukrot, majd belemorzsoljuk a hideg, kockára vágott vajat. Normál esetben ettől a mennyiségtől ruganyossá, formázhatóvá válik a tészta.
TIPP: A pitetészta így formázható, süthető, a végeredmény viszont nagyon omlós lesz. Ha ezt nem szeretnéd, akkor keverj a lisztbe 3 g xantángumit, vagy a vaj egy részét (kb. 40 g) pótold kézmeleg vízzel, ettől csirizesebb lesz.
A tésztát két részre vágjuk, és 40 percet pihentetjük a hűtőben.
A túrót kikeverjük a tejföllel, az édesítővel, a reszelt citromhéjjal, a citrom levével, és a rizsdarával.
TIPP: A rizsdarát helyettesíthetjük ugyanennyi köles darával, vagy 1 ek keményítővel is.
A tésztadarabokat sütőpapíron akkorára nyújtjuk, hogy beleférjen a tepsibe.
Az alsó lapot egy sütőpapírral együtt helyezzük a tepsibe, így könnyebb lesz majd kiemelni a formából.
Rárétegezzük a túrót, majd befedjük a másik tésztalappal.
Villával megszurkáljuk, és vékonyan átkenjük a tetejét baracklekvárral, hogy ne legyen sápatag kisülve.
175 fokos, előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.
Kihűtjük, majd hűtőben 4-5 órát pihentetjük.
Ha így teszel, akkor xantángumi nélkül is szeletelhető lesz a süti.

Hadarik Rita gluténmentes mézes keksz lisztkeverék

CSATLAKOZZ FACEBOOK oldalamhoz, beszélgessünk: https://www.facebook.com/glutenmentessutemeny/
KÖVESS az INSTAGRAMON is ITT: https://www.instagram.com/hadarik_rita/
IRATKOZZ fel YOUTUBE csatornámra, nézz recept videókat: Hadarik Rita Youtube csatorna

SÜSS, FOTÓZZ, NYERJ!
Küldd be Facebook oldalamra a ‘legfrissebb’ sütid fotóját, amin szerepel a Hadarik Rita márkás lisztkeverék zacskója is. Minden hónapban ajándékot sorsolok ki a beküldők között! Az üzenetben beküldött fotókat én töltöm fel folyamatosan az adott hónap fényképalbumába. Kíváncsi vagyok, TE mit sütsz ki!