Ez a citromos gluténmentes  keksz most cukor-, és tejmentes is, így többféle diétába illeszthető. A keksz szebb, és egészségesebb, rostokban gazdagabb lesz az ezüstösen csillogó, fekete chia magoktól. Gyorsan könnyen elkészíthető, sokáig eláll.

Hozzávalók 32 darab citromos gluténmentes keksz készítéséhez:

1 csomag Hadarik Rita gluténmentes linzer/pite lisztkeverék
2 citrom reszelt héja
50 g frissen facsart citromlé
110 g porított eritrit + 15 g a hempergetéshez vagy porcukor
20 g chia mag
130 g kókuszzsír
1 db M-es tojás

A citromos gluténmentes keksz elkészítése

A lisztkeveréket összekeverjük a porított eritrittel és a chia maggal.
A tojást lazán felverjük, a citrom reszelt héját pedig összekeverjük a citromlével.

TIPP: A kókuszzsír a hideg időszakokban kőkemény, ilyenkor fel kell olvasztani. Nyáron, 23-24 fok felett olaj állagot vesz fel. Van egy köztes időszak, 16-18 fok (mint most), amikor olyan, mint a sertészsír. Ha kenhető, zsír állagú, akkor csak bele kell dolgozni a lisztbe, nem kell pihentetni. Ha olvadt állapotban van, a vele begyúrt tésztát pár percre be kell tenni a hűtőbe hűlni, de nem túl sokra, mert akkor keményre szilárdulhat.

A cukros lisztkeverékbe morzsoljuk tehát a kókuszzsírt, majd belegyúrjuk a tojást, és a citromot is.
Négy részre osztjuk, mindegyik darabból másfél ujjnyi rudat sodrunk a tenyerünkkel, amiket 8 részre vágunk. Így kapunk 32 darab tésztát, amiket golyó alakúra formázunk, majd a tenyerünkkel lelapítunk.

TIPP: A korongokat görgessük meg a tenyereink élével, majd ismét lapogassuk le, így lesz szép formás, sablé alakú.

170 fokos, előmelegített, légkeveréses sütőben 12 percig süssük.
Amikor kivesszük a sütőből a kekszeket, még puhák, kissé ruganyosak, de ne tedd vissza őket. Kihűlve elnyerik a megfelelő állagot.
Ha kihűltek, hempergessük meg porított eritritbe.

Linzer

SÜSD MEG TE IS EZT SZUPER FINOM, CHIA MAGOS CITROMOS GLUTÉNMENTES KEKSZ RECEPTET!

Irány a bolt!