Az összetett érzékenységgel élőknek sem kell lemondaniuk a finomságokról. A cukormentes, gluténmentes almás pite receptemben nem fogsz csalódni, ha mindezeket kerülnöd kell, vagy kerülni akarod.
Az én almás pitém sokkal inkább egy pités alma. Azt szeretem, ha vékony, és omlós a tésztája, és gyakorlatilag az egész süti egy töltelék. A pite egy abszolút a gyerekkoromhoz kapcsolódó sütemény. Teljesen másként sütötte anyukám, a nagymamáim, a keresztanyáim, de még a menzán is más volt. Emlékeszem, amikor az iskolai menzán pite volt előjegyezve, a folyosón álltunk, szépen, sorban, és énekeltük: ….pite, pite almás pite…pite, pite meggyes pite…Egy alkalommal a szokásos euforikus pite dalunk eléneklése után szembesültünk azzal, hogy kolbászos pitét tettek a tálcánkra. Egy gyereknek se kívánom ezt a csalódást, ugyanakkor nem tartom rossz ötletnek a dolgot, majd egyszer talán kitalálok rá valami klassz receptet. Addig is jöjjön az almás pite glutén, és cukor nélkül.

Hozzávalók a cukormentes, gluténmentes almás pite készítéséhez (12 szelet/ 18×15 cm-es tepsi):

150 g >>>Hadarik Rita gluténmentes linzer/pite célliszt<<<
15+20 g negyedannyi édesítő
60 g vaj (vagy margarin)
1 dm M-es tojás
1000 g alma
1 db citrom
1 mk őrölt fahéj
csipet só
3 ek gluténmentes apró szemű zabpehely
1 ek cukormentes baracklekvár

A cukormentes, gluténmentes almás pite készítéséhez

Add a linzer tésztához a 15 g negyedannyi édesítőt, majd morzsold bele a hideg, kockára vágott vajat vagy margarint. Ha morzsalékos, add hozzá az egész tojást, és gyúrd ruganyos tésztává.
Pihentesd 30 percen át a hűtőben.
Közben hámozd meg az almát, vágd ki a magházát, és reszeld le.
Hagyd állni 10 percet, majd nyomkodd ki a levét.
Az almához add a citrom lereszelt héját, csipet sót, 15 g édesítőt, az őrölt fahéjat, és a zabpelyhet.
Keverd össze.
A tésztát oszd két részre (2/3-ad és 1/3-ad részre).
A nagyobb darabot nyújtsd ki kicsit nagyobbra, mint a tepsi alja.
FIGYELJ! A tészta vékony lesz, ezért a sütőpapírt vágd formára egy kis peremmel, hogy könnyen tudd a segítségével ki-be mozgatni a tésztát. Tedd a tepsibe.
A tésztalapra halmozd rá a tölteléket, és egy kanál domború felével tömörítsd bele.
A maradék tésztát nyújtsd ki, tetszőleges formájú kekszeket szaggass ki, és helyezd el őket a pite tetején.
Ezeket a kekszeket kend át a baracklekvárral.
180 fokos, előmelegített, légkeveréses sütőben süsd kb. 35 percen át.
Ha elkészült, hűtsd le, és aztán szeleteld.

Hadarik Rita gluténmentes linzer/pite alap lisztkeverék

CSATLAKOZZ FACEBOOK oldalamhoz, beszélgessünk: https://www.facebook.com/glutenmentessutemeny/
KÖVESS az INSTAGRAMON is ITT: https://www.instagram.com/hadarik_rita/
IRATKOZZ fel YOUTUBE csatornámra, nézz recept videókat: Hadarik Rita Youtube csatorna

SÜSS, FOTÓZZ, NYERJ!
Küldd be Facebook oldalamra a ‘legfrissebb’ sütid fotóját, amin szerepel a Hadarik Rita márkás lisztkeverék zacskója is. Minden hónapban ajándékot sorsolok ki a beküldők között! Az üzenetben beküldött fotókat én töltöm fel folyamatosan az adott hónap fényképalbumába. Kíváncsi vagyok, TE mit sütsz ki!