Élesztőmentes, gluténmentes fougasse (levél kenyér)

A franciáknál olyasmi a fougasse, mint az olaszoknál a focaccia: fűszeres, ízes, lapos kenyér. Az élesztőmentes, gluténmentes fougasse kenyérbe vékony olajbogyó darabkákat tettem, a tetejét pedig kakukkfüves, fokhagymás olívaolajjal kentem át sütés előtt. Már a sütés alatt mennyei illatok terjengtek a lakásban, de mit mondjak, a kóstolás pillanata is fenségesre sikerült. A fűszeres ropogós héjazata egyszerűen fenséges. Ehhez a kenyérhez nem kell belevaló, maximum egy kis kecskesajt, olajbogyó, aszalt paradicsom.

Hozzávalók az élesztőmentes, gluténmentes fougasse készítéséhez:

150 g >>>Hadarik Rita élesztőmentes, gluténmentes mini bagett célliszt<<<
150 ml víz
30 g fekete olajbogyó
10 g citromlé
5 g olaj
1 ek köles dara (vagy rizsdara)
+
1/ 2 mk kakukkfű
csipetnyi fokhagyma por
1 tk olívaolaj

Az élesztőmentes, gluténmentes fougasse elkészítése

Öntsd a lisztkeveréket egy keverőtálba.
Az olajbogyót aprítsd finomra, keverd a liszthez.
A vizet keverd össze citromlével (vagy almaecettel), és az olajjal, majd öntsd a szárazanyagokra.
Keverd addig, amíg a tészta elválik az edény falától. Majd hagyd 10-15 percet pihenni. Szórd meg a köles darával (vagy rizsdarával), ettől extra ropogós lesz a lapos kenyér héjazata.
Tedd a tésztát egy szilikonos sütőpapírra, a tenyereddel próbálj belőle egy levél alakot formázni.
A tészta vastagsága legyen kb. 1,5 cm.
Majd a képen látható módon vágj be levélerezeteket.
A kezeddel igyekezz úgy formázni a levelet, hogy nagyobb lyukak legyenek a vágások mentén, mert a sütés során nőni fog a kenyér térfogata, te pedig azt szeretnéd, hogy a kisült kenyér levél formájú legyen.
A sütőpapírral együtt tedd egy sütőlemezre.
A kanál olívaolajt keverd ki kakukkfűvel, és fokhagymaporral, majd kend át vele a kenyeret.
180 fokos, előmelegített, légkeveréses sütőben süsd 30 percen át.
Hagyd kihűlni, utána fogyaszthatod.
TIPP: Fontos hogy hagyd, teljesen kihűlni. Amíg meleg, az útífűmaghéj húzza vissza a nedvességet: ha megtöröd forrón, szalonnás lehet. Ha hagyod kihűlni, ez nem fordul elő.

Hadarik Rita gluténmentes, élesztőmentes mini bagett lisztkeverék

CSATLAKOZZ FACEBOOK csoportomhoz, beszélgessünk: https://www.facebook.com/groups/674803279378240/
KÖVESS az INSTAGRAMON is ITT: https://www.instagram.com/hadarik_rita/
IRATKOZZ fel YOUTUBE csatornámra, nézz recept videókat: Hadarik Rita Youtube csatorna

Írta | 2018-02-12T13:11:09+00:00 2018. február 12.|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.