A >>>Hadarik Rita gluténmentes étrend facebook csoportba<<< töltötte fel egy hölgy a glutén-, tej-, tojásmentes hajtogatott kifli  képét. Gondoltam egyet, azonnal megnéztem a hűtőm tartalmát, és nekiálltam a sütésnek. Egyszerűen csak lecseréltem a hozzávalókat, de azért ne hidd, hogy ennyire egyszerű a történet. Ugyan is kipróbáltam sertészsírral is a vaj helyett, de zsírból elég volt hozzá 65 gramm is. Most leírom, hogy hogyan süthetsz álom finom, mindenmentes hajtogatott kiflit parázás nélkül. Olyat, ami belül puha, kívül frissen ropog. Ez egy egyszerűsített, hajtogatott változat. Akinek van ideje (mondjuk egy napja), hogy többször hajtogassa, pihentesse, tegye meg, én csak egy expressz variációt készítettem el.

Hozzávalók a glutén-, tej-, tojásmentes hajtogatott kifli készítéséhez (8 nagy, vagy 12 kisebb kiflihez):

1 csomag >>>Hadarik Rita gluténmentes zsúrpogácsa célliszt<<<
1/1 mk só
100 ml víz
1 mk cukor vagy egy csepp stevia (folyékony)
25 g Budafoki friss élesztő
130 ml rizskrém (rizstejszín)
80 g Liga margarin (vagy 65 g setészsír)
1 útifűmaghéj tojás: 3 g útifűmaghéj rost + 55 g víz)
+ 5-10 g margarin vagy zsír
őrölt pirospaprika
opcionálisan 50 g reszelt növényi sajt (ha nem vagy tejallergiás, vagy vegán, akkor sajt)

TIPP: A teljesen kihűlt, kigőzölt kifliket csomagold zacskóba, és fagyaszd le kisebb adagokban (pl. kettesével). Felengedve, kicsit átpirítva is nagyon finom.

A glutén-, tej-, tojásmentes hajtogatott kifli elkészítése

Öntsd a lisztkeveréket egy tálba!

FIGYELJ! >>> Ebbe a céllisztbe már nem kell semmi egyéb lisztjavítót-száraz hozzávalót belekeverned! A száraz hozzávalók aránya úgy lett kifejlesztve, hogy akár hagyományosan, akár mindenmentesen szeretnéd elkészíteni, mindenhogy tökéletes lesz.
Fontos az is, hogy ne kevergesd más lisztekkel, mert akkor ez a tökéletes harmónia megborul, nem olyan lesz a végeredmény, mint amit látsz, akarsz. Kövesd a receptleírást, a hozzávalók listáját, és garantált sikerélményed lesz a konyhában! Instagramon használd a #sikerélményakonyhában és a #hadarikritagluténmentes hashtageket!

Az élesztőt futtasd fel a cukros vízben.
A margarint vagy a zsírt olvaszd fel.
Az útifűmaghéj rostot keverd ki a vízzel, meglátod pillanatok alatt a tojásfehérjére emlékeztető, zselés anyaggá alakul át.
Öntsd minden folyékony hozzávalót a célliszthez, és keverd össze, majd gyúrd át.
10 perc pihentetés után formázhatod, nyújthatod.
Ha nagyobb kifliket szeretnél, akkor két részre oszd a tésztát, ha kisebbeket, akkor négy részre.
Mindegyik tésztát nyújtsd sütőpapíron 2-3 mm vastag koronggá.
2-2 korongot fogunk a végén összetapasztani, de előtte van még pár apró feladat.
Az alsó tésztakorongot kend át az olvasztott, maradék margarinnal vagy zsírral.
Ezt megszórhatod kedved szerint egy kis fűszerpaprikával, és reszelt sajttal vagy sajtpótlóval.
Erre helyezd rá a másik tésztalapot, és a nyújtófával menj át a tapasztott tésztán párszor.
Majd kend át a felső tésztát is az olvasztott zsiradékkal.
Ha a nagyobb kiflis verziót választod, akkor oszd 8 cikkre a tésztát, ha a kisebb kifliket, akkor mindegyik korongot 6-6 cikkre.
Tekerd fel őket kifli alakúra, és kend át őket újra az olvasztott zsírral.
Meleg helyen keleszd másfélszeresére a kifliket.
180 fokos, előmelegített sütőben süsd a kicsiket kb. 20 percen át, a nagyobbakat 25-30 percen át.
Mielőtt beleharapnál, várd meg, hogy kihűljön (az útifűmaghéj miatt).

Hadarik Rita gluténmentes zsúrpogácsa lisztkeverék