A facebook csoportban Tóth Diána a napokban feltöltött egy almafőzelék fotót, amihez a Hadarik Rita almás-fahéjas zabkása alapot is felhasználta. Azonnal beindult a fantáziám, de én levesben gondolkodtam már, nem főzelékben. Így született meg a gluténmentes almaleves zabkásával recept, amit azt hiszem, sikerült tökéletesre elkészíteni. Krémes és roppanós egyszerre, az alma háromféle módon van benne, mégis pofonegyszerű elkészíteni. Az almás-fahéjas zabkása besűríti, így nem kell külön habargatni, pepecselni vele. A zabtól ráadásul sokkal, de sokkal egészségesebb is lesz, hiszen tele van ballasztanyaggal (rosttal), javítja az emésztési funkciókat. Melegen a legjobb (egy termoszban akár magaddal is viheted a munkába), de lehűtve is fenséges. Mutatom is hogyan készül. Ha Te is elkészíted, töltsd fel a >>>facebook csoportba<<<, vagy az >>>Instagramra<<< is, hogy mások is kedvet kapjanak ehhez a finomsághoz! Használd a #hadarikritagluténmentes hastaget!

Hozzávalók a gluténmentes almaleves zabkásával recept elkészítéséhez:

1 db nagyobb édes alma (meghámozva kb. 180 g)
1 db savanykás alma nagyon apró kockára vágva
1 csomag >>>Hadarik Rita gluténmentes almás-fahéjas zabkása alap<<<
1 citrom leve és reszelt héja
őrölt fahéj (késhegynyi)
2 kis csipet só
15-20 g negyedannyi édesítő (1:4)
500 ml növényi ital (pl. rizsital)
200 ml víz

A gluténmentes almaleves zabkásával elkészítése

Az édes almát hámozd meg, és vád fel kisebb darabokra.
Tedd egy lábosba az édesítővel (ha nem szereted a nagyon édes cuccokat, akkor inkább 10-15 g negyedannyit adj hozzá, mert a zabkása alapban is van már ilyen édesítő), a sóval, az őrölt fahéjjal, a citrom kifacsart levével, egy fél citrom reszelt héjával, és a szoba meleg folyadékokkal együtt.
Kezd el forralni. Forrás után 1 perccel zárd el a tüzet, és hagyd 5 percen át pihenni a levest.
Majd az egészet turmixold krémesre.
TIPP: Ehhez használhatsz botmixert. Ez a legegyszerűbb módja, és ezzel koszolsz a legkevesebb edényt.
De kiszedheted az almadarabokat egy turmixba nagyon kevés lével, összeturmixolhatod, és visszaöntheted a léhez is.
Ezt követően keverd a zabkása alapot a levesbe. A kásaalapban van kevés zabliszt, ami lágy krémességet ad majd a leveshez, de az apró szemű zabpehely is szépen megduzzad, és sűríti a levest.
Egy szóval nem kell külön a habarással bajlódnod.
Innentől már nem kell főzni a levest. A zab megszívja magát a forró folyadékban.
A savanyú almát vágd nagyon kis kockákra, és már csak akkor add a leveshez, ha langyos: ezt ne főzd!

Hát így készül az én almalevesem zabbal. Milliószor jobb, mint gondoltam volna. Köszönöm Diána, hogy ötletet adtál!!

Hadarik Rita gluténmentes almás-fahéjas zabkása