Gluténérzékenyként sem kell lemondanod a gluténmentes diós kosárka eredeti ízéről. Élvezd úgy a meghitt ünnepi pillanatokat, mint a diétád előtt! A Hadarik Rita gluténmentes linzer/pite alapból megszólalásig olyan aprósütiket készíthetsz, mint ’régen’! Kövesd pontosan a receptleírást, és süss könnyedén, magabiztosan bonyolultabb sütiket is.

Hozzávalók a gluténmentes diós kosárka elkészítéséhez (12 db):

 

1 zacskó Hadarik Rita gluténmentes linzer/pite alap (300 g)
90 g porcukor (nád)
150 g vaj
1 db M-es tojás
továbbá
4 db tojásfehérje
65 g darált dió
2 ek porcukor
fél citrom reszelt héja és leve
+ baracklekvár

Te is szeretnél ilyen gusztusos kosárkákat sütni?! Menj biztosra!
Szerezd be a Hadarik Rita gluténmentes linzer/pite lisztkeveréket!

Kosárba teszem a linzer/pite lisztkeveréket!

A gluténmentes diós kosárka elkészítése:

 

A lisztkeveréket összekeverjük először a porcukorral.
A hideg vajat felkockázzuk, majd gyors mozdulatokkal, kézzel összemorzsoljuk.
TIPP: A vajas, omlós tészták sütésénél fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, és a vaj ne tudjon megolvadni. Ezért például késes robotgépben gyorsabban, és hatékonyabban morzsalékossá tehető a tészta.
Végül egy lazán felvert tojással tésztává dolgozzuk az alapanyagokat.
Figyelj! Ebben az állapotában a tészta még ragacsos, de ne gyúrj bele több lisztet semmi esetre sem! A hűtés során eléri a tökéletes, nyújtható állagot.
Folpackba csomagoljuk, és 30 percet pihentetjük hűtőben.
Ekkor vékonyan lisztezett sütőpapíron 3-4 mm vastagra nyújtjuk, és 10 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggatjuk.
A kosárkaformákat vékonyan átkenjük belülről olajjal, majd a tésztakorongokat a formák oldalához nyomkodjuk.
A belsejüket félig megtöltjük sűrű baracklekvárral, erre halmozzuk a dióhabot.
A dióhab elkészítése:
A diós habhoz a tojásfehérjéket két evőkanál porcukorral kemény habbá verjük, majd a dióval, a reszelt citromhéjjal és annak levével óvatos egyneművé keverjük.
A megtöltött kosárkákat előmelegített sütőben, 170 fokon, 15 perc alatt készre sütjük.
Ha kihűltek, óvatosan kiszedjük őket a formából.

TIPP: A leeső tésztadarabokat gyúrd össze, nyújtsd ki, formázd kedved szerint, és süsd ki a liszt csomagolásán jelzett módon!

A receptet Cseszákné Molnár Julianna készítette, blogján fázisfotókkal kiegészítve is megnézheted a recept elkészítését!

Hadarik Rita gluténmentes linzer/pite alap lisztkeverék

Kosárba teszem a linzer/pite lisztkeveréket!