A párom egyik nap azzal állított haza, hogy több répát kellene ennie, de vélhetően soha nem fogja csak úgy rágcsálni, ezért tök jó fej lenne tőlem, ha ebbe-abba időnként belecsempészném. Mivel pogácsa rajongó, a hétvégén eszembe jutott, hogy répás pogácsát fogok sütni. Ahogy jött az ötlet, úgy variáltam a fejemben, és a végén ez a gluténmentes fitt pogácsa sült ki belőle. Álom finom, puha, a zöldségnek és a magoknak köszönhetően még lassúbb a felszívódása. Ez a pogácsa is fagyasztható. Ha be szeretnéd osztani, csomagold le levegőmentesen kisebb adagokba, majd ha megkívánod, kb. fél óra alatt engedd fel, kicsit piríts rá. És kész.

Ha Te is elkészíted (vagy más receptet), töltsd fel a >>>facebook csoportba<<<, vagy az >>>Instagramra<<< is, hogy mások is kedvet kapjanak ehhez a finomsághoz! Használd a #hadarikritagluténmentes hahstaget!

Hozzávalók a gluténmentes fitt pogácsa készítéséhez:

1 csomag >>>Hadarik Rita gluténmentes zsúrpogácsa célliszt<<<
40 g napraforgó mag
5 g szárított élesztő
1 g szódabikarbóna
150 g reszelt sárgarépa
120 ml langyos víz
25 g lenmagpehely
80 g olvasztott vaj
130 g kefír
csipet só

A gluténmentes fitt pogácsa elkészítése

TIPP: A sárgarépát egy zöldségreszelő gép segítségével reszeltem le, így nem eresztett sok levet azonnal. Ha kézzel reszeled, finomra, akkor érdemes kinyomkodnod, kissé.
A lisztet öntsd egy keverőtálba, add hozzá a sót, az szárított élesztőt, a szódabikarbónát, a napraforgó magot. Keverd össze.
Majd add hozzá a reszelt répát, és a kezeddel keverd át annyira, hogy a répaszálakat befedje a lisztes keverék, és eloszoljon az anyagban egyenletesen.
A lenmagpelyhet duzzaszd meg a langyos vízben (akkor jó, ha zselés állagú – kiváló tojáshelyettesítő).
Öntsd a lisztes keverékhez a lenmagtojást, az olvasztott vajat, és a kefirt.
Egy spatulával keverd addig, amíg ruganyos, nyújtható tésztát kapsz.
Vékonyan lisztezett sütőpapíron nyújtsd ki a tésztát 2 cm vastagra, egy késsel rácsozd be, majd 3-4 cm átmérőjű szaggatóval formázd meg a pogácsákat.
A két tenyered élével emeld meg a pogácsákat (sodord meg).
Majd kend át tojássárgával, vagy ha a tojást kerülnöd kell, pici vízzel elkevert ketchuppel.
180 fokos, előmelegített sütőben süsd készre 20-25 perc alatt.
Kihűlve fogyasztható.