Ez a gluténmentes joghurtos epertorta Botond fiam névnapjára készült. Egyáltalán nem zavarta a szivárványos, lányos külső, mert az íze brutálisan finom. Bármilyen bonyolultnak is tűnhet első ránézésre, ne hidd, mert pofonegyszerű. Ha egyszer elkészíted, szerintem felkerül majd a gyakran elkészítendő torták listádra. Jó hír, hogy cukormentesen is elkészítheted, így a piskóta célliszttel együtt készítve ez a torta lassúbb felszívódású szénhidrátokból készül, mondjuk úgy ’alakbarátabb’.

Ha Te is elkészíted (vagy más receptet), töltsd fel a >>>facebook csoportba<<<, vagy az >>>Instagramra<<< is, hogy mások is kedvet kapjanak ehhez a finomsághoz! Használd a #hadarikritagluténmentes hashtaget!

Hozzávalók a Gluténmentes joghurtos epertorta készítéséhez (kis, 20-22 cm átmérőjű, kapcsos formához):

40 g (ennyi, nem több) >>>Hadarik Rita gluténmentes piskóta célliszt<<<
2 db M-es tojás
leheletnyi só
25 g porcukor vagy porított eritrit
1 teáskanál citromlé
Az epres réteghez:
200 g eper, 100 g natúr joghurt, 25 g porcukor vagy porított eritrit, 1 zacskó zselatin fix, leheletnyi só
Az áfonyás réteghez:
100 g áfonya, 200 g natúr joghurt, 25 g porcukor vagy porított eritrit, ½ citrom leve 1 zacskó zselatin fix, leheletnyi só
A zseléhez:
40 g eper, 220 g víz, 1 tk porcukor vagy por eritrit, ½ citrom leve, 1 zacskó tortazselé (piros)
+ friss eper, áfonya

A gluténmentes joghurtos epertorta elkészítése

A piskótához melegítsd elő a sütőt, 170 fokra, lehetőleg légkeveréses fokozatra. A tortaformát szilikonos sütőpapírral béleld ki.
A tojásokat válaszd ketté.
A tojásfehérjét csipet sóval verd fel félig, majd add hozzá a porcukrot, a citromlevet, és addig verd, amíg kemény, fényes hab lesz belőle. Ekkor keverd hozzá először a tojássárggát, majd a lisztet is. Óvatosa keverve, hogy a hab ne essen össze, elegyítsd a hozzávalókat. Végül egy spatulával öntsd a formába, és süsd aranybarnára (tűpróbáig). Ha elkészült, rácsra téve hűtsd ki teljesen.
A krémek elkészítése pofon egyszerű.
Mindkét krém hozzávalóit turmixold össze, de már csak akkor, ha a piskóta kihűlt, és visszahelyezted a tortaformába.
A krémeket felváltva, rétegezve öntsd a piskótára, így lesz majd megdermedve foltos, szivárványos.
Tedd a tortát hűtőbe, és dermeszd 3-4 órán át.
Ha megdermedt, mehet rá a zselé.
Ehhez az epret turmixold le a vízzel, cukorral, citromlével együtt, majd egy finom szövésű szűrőn szűrd át, hogy ne maradjanak benne magok. Öntsd egy kis gyorsforralóba, még hidegen keverd bele a zselésítő port, majd forrald addig, amíg besűrűsödik. Hagyd kicsit hűlni, majd öntsd a torta tetejére. gyorsan kell dolgozni, mert a hideg tortára folyva, gyorsan dermed a zselé.
Friss eperrel, áfonyával dekoráld.