Ez a gluténmentes mézes krémes félig meddig grízes krémes: az az igazság, hogy halmoztam az élvezeteket! Ünnepekre, karácsonyra ideális választás. Kicsit pepecselősnek tűnhet, de hidd el, sokkal gyorsabb az elkészítése, mint gondolnád. Én már csak tudom. Nem vagyok oda a macerás sütikért, de ezt szinte villámgyorsan elkészítettem. Már írom is, és közben megsúgok pár praktikát, hogy még jobban fel tudd gyorsítani a süteménysütést.

Hozzávalók a gluténmentes mézes krémes elkészítéséhez:

 

A tésztához:
1 csomag Hadarik Rita gm mézes keksz célliszt
70 g vaj vagy margarin
120 g méz
20 g porcukor
1 db M-es tojás
A töltelékhez:
500 ml tej vagy növényi ital (pl. rizstej)
80 g rizsdara
vanília ízlés szerint (illetve opcionálisan)
20 g vaníliás pudingpor
200 g vaj
150 g porcukor
2 ek cukrozatlan kakaópor
sárgabarack lekvár
A mázhoz:
50 g vaj vagy margarin
50 g porcukor
2 ek cukrozatlan kakaópor

“Megsütöttem a mézes krémest!!!! Hát az valami tuti!!!…..Ezt mindenkinek meg kell sütnie legalább egyszer!!! Semmi mellék íze, sőt állítom, hogy finomabb, mint a finom lisztes!!” – P. Krisztina

A gluténmentes mézes krémes elkészítése:

 

Először a krémet állítsd össze.
A pudingport kevés tejjel keverd csomómentesre, majd add hozzá a többi tejet, és kezd el forralni. Szórd bele a rizsdarát, és sűrítsd be.
TIPP: Tedd ki az ablakba (télen), így sokkal gyorsabban lehűl, de figyelj arra, hogy 10 percenként átkeverd, így nem lesz csomós.
A vajat egy robotgépben habosítsd fehérre, majd add hozzá a porcukrot, és habosítsd tovább. Akkor jó, ha szép fehér, levegős, és a porcukor már nem csikorog a fogad alatt.
Ha kihűlt a grízes krém, keverd össze a vajas porcukorral.
Oszd két részre, az egyik felébe keverd bele a kakaóport. Felhasználásig tartsd hűtőben a krémeket.
A tésztához olvaszd fel a mézet a vajjal és a porcukorral együtt.
Add a lisztkeverékhez, keverd össze lazán, majd add hozzá a lazán felvert tojást, és gyúrd ruganyos tésztává.
Pihentesd a hűtőben 5-6 percen át.
Közben melegítsd elő a sütőt 170 fokra, légkeveréses fokozaton.
A tésztát oszd 4 egyenlő részre.
FIGYELJ! Vágj 4 db szilikonos sütőpapír darabot, ezeken külön-külön nyújtsd ki a tésztadarabokat akkorára, mint a tepsi alja. Fontos, hogy késsel vágd formára.
Én 2-2 lapot sütöttem egyszerre egy nagy tepsire téve, így gyorsabban ment s sütés.
Kb. 10-12 percig süsd őket, kicsit ropogósabbra. Ez nem baj, hiszen a krémtől egy éjszaka alatt bepuhul a tésztaréteg.
Ha egy adag kisült, mehet be azonnal a sütőbe a másik kettő is. Amíg sül a második adag, az első két lap simán kihűl a konyhapulton, és szinte azonnal lehet kezdeni a töltést.
Egy sütőpapír csíkra tedd az alsó tésztalapot, így könnyebb lesz majd kivenni a tepsiből, és egyszerűbben tudod szeletelni.
Erre kend rá a kakaós réteget.
Majd jöhet egy újabb tésztalap, ezt kend meg baracklekvárral. Erre tedd a 3. tésztalapot, amit a sima vaníliás grízes krémmel kend át. Végül tedd rá a 4 süti lapot is.
A máz hozzávalóit 50-60 mp alatt mikrózd össze, keverd csomómentesre, és kend a süti tetejére.
Hagyd legalább egy éjszakán át hűlni a hűtőben, mielőtt megvágod.

Ennek a sütinek a tésztája omlós, csak úgy olvad a szájban.
Garantálom, senki észre nem fogja venni, hogy ez más, mint a ‘régi’!

Hadarik Rita gluténmentes mézes keksz lisztkeverék