A gluténmentes diétában a legnagyobb lemondást a bolti finomságok jelenthetik. Jó hír, hogy szinte minden reprodukálható, és mostantól a házi, gluténmentes piskóta tallér is pofon egyszerűen elkészíthető.
A receptet Vizler-Bokréta Veronika készítette, a Gluténmentes Övezet blog szerzője, és a képet is ő készítette. Itt most leírom a receptúrát, Vera oldalán pedig fázisfotókkal illusztrálva is tanulmányozhatjátok.
Vera tapasztalata a Hadarik Rita gluténmentes piskóta lisztkeverékről:
„Hihetetlen micsoda kellemes illatú tészta lett belőle. Már összeállításkor tudtam, láttam az állagán, a színén, hogy ez a régi időkre emlékeztet. Miután megsült, és megkóstoltam, ez az állításom be is igazolódott. Ez a piskóta pontosan olyan ízű, mint amit anno gyerekkoromban anyukám sütött! Alig vártam, hogy a leeső széleket csak úgy magában, üresen megegyem.”
Hozzávalók 16 db gluténmentes piskóta tallér elkészítéséhez:
A piskóta tallérokhoz:
40 g Hadarik Rita gluténmentes piskóta lisztkeverék
40 g porcukor
2 db M-es méretű tojás
A meggyzseléhez:
150 ml meggylé (pl. üveges meggy leve)
fél csomag Dr. Oetker tortazselé
A bevonathoz:
100 g gluténmentes étcsokoládé
1 tk kókuszzsír
A gluténmentes piskóta tallér elkészítése
A tojásokat kettéválasztjuk.
A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.
A tojássárgát fehéredésig keverjük a porcukorral.
1-2 kanál tojáshabot, és a pontosan kimért lisztet a tojássárga krémhez keverünk, majd a maradék habot óvatosan beleforgatjuk.
Egy szilikonos sütőlapot a sütőlemezre helyezünk, ráöntjük a piskótatésztát, és kb. 1 cm vastagságúra kenjük.
170 fokos előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt készre sütjük (a sütési idő a sütő erősségétől függően változó lehet).
A piskótát rácsra tesszük, langyosra hűtjük, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd 4 cm átmérőjű kiszúróval megformázzuk a tallérokat.
Közben elkészítjük a zselét is. Ehhez egy gyorsforralóban felmelegítjük a meggylevet, amibe folyamatos keverés mellett beleszórjuk a zselatin fixet is. Forrás után 1 percig főzzük, majd lehúzzuk a tűzről.
Egy kb. 25×20 (vagy 20×20) cm-es formát béleljünk ki sütőpapírral, és csorgassuk bele a zselét. Hagyjuk megdermedni. Miután teljesen kihűl, és megdermed, egy 3 cm átmérőjű kiszúróval megformázzuk a zselés réteget is. Ezeket egy kés segítségével a piskótakorongok közepére helyezzük.
A csokoládét darabokra törjük, hozzáadjuk a kókuszzsírt, és mikróban, vagy vízgőz felett felolvasszuk.
A tallérokat egy mártóvilla segítségével a csokiba mártjuk. Rácson lecsepegtetjük, végül a hűtőben dermedésig hűtjük.
Hagyj üzenetet