Ez a gluténmentes sült ricotta torta gyakorlatilag a sült sajttorta mintájára készült, de a kalóriaszegényebb ricotta felhasználásával. A viszonylag semleges ízű ricottát a vaníliával, és a citrommal lehet feldobni.

Hozzávalók a gluténmentes sült ricotta torta készítéséhez:

1/2 zacskó Hadarik Rita gluténmentes linzer/pite alap (150 g)
45 g porcukor (nád)
75 g vaj
1/2 db M-es tojás
a töltelékhez:
60 g porcukor
10 g tápióka keményítő
375 g krémes állagú riccota
1 db M-es tojás
½ citrom leve és reszelt héja
½ mk vaníliaőrlemény
+ eperlekvár
+ 20 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma

A gluténmentes sült ricotta torta elkészítése:

A süteményport elkeverjük a porcukorral.
Kimérjük a 75 gramm vajat, felkockázzuk, majd gyors mozdulatokkal belemorzsoljuk a lisztbe. Végül egy egész tojással ruganyos tésztává gyúrjuk.
Ilyenkor még ragacsos a tészta. Tegyük folpackba, és hűtőben pihentessük 30-40 percet. Ezt követően szépen lehet vele dolgozni.
A krémhez a porcukrot keverjük először csomómentesre a tápióka keményítővel, és a vaníliával.
Majd keverjük bele a ricottát, a tojást, a citrom reszelt héját és a levét.
A tésztát két sütőpapír között nyújtjuk akkorára, hogy a formában legyen legalább 2,5-3 cm magas pereme is.
TIPP: Ha kivehető aljú formát használsz, akkor vajazd ki, majd szórd meg rizsliszttel a formát. Ha sima piteformában sütöd, akkor az alsó sütőpapírral együtt helyezd bele a tésztát.
Ezután ráöntjük a krémet a tésztára. A tészta széleit hullámosra formázzuk az ujjunkkal.
175 fokos előmelegített sütőben 20-22 percig sütjük. Akkor jó, ha a ricotta a forma mozgatására már nem remeg, megszilárdult. A formában hagyjuk kihűlni, tálalás előtt eperlekvárral kenjük át a tetejét.

Linzer

SZEREZD BE A LINZER/PITE ALAPOT, ÉS SÜSS TE IS POMPÁS PITÉKET!

Igen, megrendelem a linzer/pite lisztkeveréket!