Párom imádja a túrós sütiket, ezért valamelyik hétvégén megleptem ezzel a gluténmentes túrós batyu költeménnyel. A sütit megbolondítottam málnával is, hát mit mondjak: ízrobbanás volt, alig tudtuk abbahagyni az evését. Ha unod a pogácsát, süss batyut!

Ha Te is elkészíted (vagy más receptet), töltsd fel a >>>facebook csoportba<<<, vagy az >>>Instagramra<<< is, hogy mások is kedvet kapjanak ehhez a finomsághoz! Használd a #hadarikritagluténmentes hahstaget!

Hozzávalók a gluténmentes túrós batyu készítéséhez (6-8 db):

1 csomag (300 g) >>> Hadarik Rita gluténmentes zsúrpogácsa lisztkeverék <<<
1 g szódabikarbóna
35 g porcukor
110 g vaj vagy margarin
200 ml tej / vagy növényi ital (én rizstejet használtam)
20 g friss élesztő
1 db M-es tojás
1 tojássárga
továbbá a töltelékhez
300 g light túró
20 g negyedannyi édesítő
1 tojás fehérje
2 ek kókuszliszt
vaníliaőrlemény
mirelit málna

A gluténmentes túrós batyu elkészítése

Az élesztőt egy kiskanál porcukorral együtt futtasd fel a langyos tejben, vagy növényi italban.
A zsúrpogácsa célliszthez keverd először a maradék porcukrot, majd morzsold bele a vajat, vagy margarint.
Végül, öntsd hozzá a felvert, egész tojást, a felfuttatott élesztős tejet, majd kezed el keverni.
Addig keverd, amíg a tészta elválik a tál falától.
Hintsd meg pici rizsliszttel (barna rizsliszttel pl.), és tedd 30 percre a hűtőbe pihenni. Ez idő alatt meg is kel a tészta.
Közben keverd ki a túrót a negyedannyi édesítővel (így ’csalunk’ az édesítéssel), egy tojásfehérjével, opcionálisan vanília őrleménnyel, és kókuszliszttel (NEM kókuszreszelékkel!!!). Az így kapott töltelék szénhidrátszegény, és formázható a kókuszlisztnek köszönhetően. Ha nincs kókuszliszted, használhatsz helyette 1 kanál keményítőt is.
TIPP: A túró helyettesíthető totuval is.
A kelesztett tésztát rizslisztezett felületen nyújtsd 4-5 mm vastag téglalap alakúra, majd vágd 6 nagyjából egyforma méretű négyzetre.
A tölteléket oszd szintén 6 részre, lapogasd szét a tenyereddel, tedd a tésztalapok közepére, szórd meg pár szem mirelit vagy friss málnával, majd a téglalapok csúcsait hajtsd középre, és a hüvelykujjaddal nyomd össze.
A batyukat tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire, kend át őket a maradék tojássárgával.
180 fokos, előmelegített, légkeveréses sütőben süsd 20-25 percen át őket.
Langyosra hűlve már fogyasztható is!

Hadarik Rita gluténmentes zsúrpogácsa lisztkeverék