Szia! Hadarik Rita vagyok. Olyan gluténmentes célliszteket, és termékeket fejlesztek, amikkel fényévekkel gyorsabban, és pofon egyszerűen készíthetsz finom, gluténmentes sütiket és ételeket.

Egyre csak nő azoknak az embereknek a száma, akik elvi okok miatt nem esznek semmilyen állati eredetű terméket, így számukra kihívást jelenthet a süteményekben, és tésztákban a tejtermékek, és a tojás használata. Mások pedig halmozott ételallergiával élnek, ezért kénytelenek a sütiket tojás és/vagy tejmentesen is elkészíteniük.

Akár ez, akár az az ok, a >>>Hadarik Rita gluténmentes termékcsalád<<< beilleszthető a vegán (tej-, tojásmentes) étrendbe is.

Használj:

  • vaj helyett pl Liga margarint, vagy kókuszzsírt, kevert sütikhez (pl. gyümölcskenyér, muffin, kuglóf, fánk) nyugodtan használj hidegen sajtolt növényi olajakat (pl. repceolaj, szezámolaj, dióolaj, stb.)
  • tej helyett növényi italokat (rizsital, mandulaital, kókuszital, stb.).
  • tejszín helyett növényi krémeket, mint például a rizskrém, kókuszkrém, zabtejszín
  • joghurt helyett pl. speciálisan fermentált növényi krémeket (lehet már ilyeneket kapni), vagy olajos magokból készült ‘vajat’
  • túró helyett (egyes esetekben, recept szerint) tofut, totut

 

Tojáspótlók:
Amikor csak 1-2 db tojást kell helyettesíteni (pl. linzer, mézes keksz, csokis-kakaós keksz, zsúrpogácsa, amerikai palacsinta, 10 perces fánk, lángos, gyümölcskenyér), akkor ezeket a praktikákat vetheted be:
–    útifűmaghéj ’tojás’: 1 tk útifűmaghéj (rost) + kb. 50 ml vízzel elkeverve >>> főként édes tésztákhoz (íztelen, színtelen)
–    lenmag ’tojás’: 1 tk lenmagehely + kb. 50 ml vízzel elkeverve >>> főként sós tésztákhoz (barnás színű, kevésbé jellegzetes ízű)
–    chia ’tojás’: 1 mk chia mag liszt + kb. 50 ml vízzel elkeverve >>> édes és sós tésztákhoz (szürkés színű, kevésbé jellegzetes ízű)
–    vegán tojáspótlók – a csomagoláson jelzett módon kikeverve (ezek főként keményítők, emulgeálókkal keverve), helyette keményítővel kikevert víz is megteszi (jó eredményt lehet elérni a nyílgyökér, vagy zöldbanán liszttel is)
–    banánpüré/almapüré: 1 tojás=55 g banánpüré (kb. fél banán), vagy ugyanennyi almapüré
–    csicseriborsó konzerv leve: 1 tojás=kb. 3 ek csicseriborsó konzerv leve

 

TIPP: Azokban a keverékekben, amikben van útifűmaghéj és/vagy guar liszt, xantangumi, és csak 1 db tojást ír elő a recept, a tojás el is hagyható! Helyette kb. 55 grammnak megfelelő joghurt, rizskrém, banánkrém használható.

 

Zéró tojás: A Hadarik Rita pizza, lángos, élesztőmentes mini bagett keverékek elkészítéséhez nem kell tojás! A gyümölcskenyér céllisztben a tojás + 1 banánnal kiváltható.

Remélem, hasznosnak találtad a hallottakat. Ha tetszett, oszd meg más diétázó ismerőseiddel is!

Hadarik RitaA TE konyhai sikereidért!!

Hadarik Rita, író,termékfejlesztő, márkatulajdonos