A gluténmentes hájas pogácsa receptjét egy 6 unokás nagymama küldte be, aki imád sütni, és bezsebelni a gyerekek elismerését. Etus mama családjában ketten is gluténérzékenyek, az egyik unokája, és veje, aki a lányával együtt Afrikában él. Etus mama sorait bemásolom a recepthez, mert fantasztikus dolognak tartom, hogy egy családanya, nagymama ilyen könnyedén, jókedvűen veti bele magát az új megtanulásába, hogy aztán boldog mosolyokat lásson a gyerekek arcán.

Hozzávalók a lekváros, gluténmentes hájas pogácsa készítéséhez:

 

1 csomag Hadarik Rita gluténmentes zsúrpogácsa célliszt
100 ml víz
25 gr friss élesztő
1 mk cukor + 1 púpozott teáskanál cukor a lisztbe
1/2 mk só a lisztbe
2 db M-es tojás
100 g darált sertésháj
110 gr natúr joghurt

Kedves Rita! Nagyon köszönöm ezeket a csodás liszteket! Több fajtát rendeltem, mindegyiket kipróbáltuk, nagyon finomakat lehet készíteni belőlük. Én egy hat unokás (18,16,15,14,8,3 évesek) nagymama vagyok. Egyik unokámnál pár éve  kiderült a lisztérzékenység. Most nagy az öröm a finom sütik fogyasztásakor. A zsúrpogácsa lisztkeverékből készítettem hájas pogácsát, lekvárral töltve: óriási volt a siker. Rövidesen megy a következő rendelés. Gratulálok Önnek ehhez a termékcsaládhoz.
Nagyon szeretek sütni-főzni, és mióta nyugdíjas vagyok, ez az egyik hobbim is. Élvezem. Amikor meg bezsebelhetem az unokáim elismerését, hát az fantasztikus érzés:-). Köszönöm, hogy ebben Ön is segített. Tisztelettel üdvözli: Etus mama

Én is kérem a zsúrpogácsa céllisztet!

A lekváros, gluténmentes hájas pogácsa készítése:

 

Ezt a receptet még a nagymamámtól örököltem. Igaz, hogy ez a fajta pogácsa nem “száll el”, nincs hajtogatva, de kissé azért rétegződik. Az 50-es években nem az volt a fontos, hogy “szálljon” a hájas, hanem hogy minél kevesebb munkával lehessen finomat, laktatót készíteni, mert a földeken az asszonyoknak is  kellett dolgozni. Ma már más egyéb elfoglaltság mellett van sokkal kevesebb ideje a háziasszonyoknak, így  nagyon nagy segítség az Ön által összeállított lisztkeverékek sokasága. Nálunk a vejem is gluténérzékeny, a lányommal együtt Afrikában dolgoznak. Karácsonyra jönnek haza, alig várom, hogy meglephessem ezekkel a finomságokkal őket.

A lisztet, a cukrot, sót egy keverőtálban összekeverjük, majd a darált hájat szétmorzsoljuk a lisztkeverékben.
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros vízben.
Egy egész tojást összekeverünk a joghurttal.
A morzsás tésztára öntjük az élesztős vizet és a tojásos joghurtot, és alaposan összedolgozzuk, végül 10 percre a hűtőbe tesszük.
Ezután szilikonos sütőpapíron vékonyra (0,5- 1 cm-re) nyújtjuk, majd kerek szaggatóval, vagy pohárral kiszaggatjuk.
Minden második pogácsa közepét kilyukasszuk (pezsgős dugó, vagy egyéb kisebb, kerek lyukasztóval).
A másik tojás szétválasztjuk. A sárgát és a fehérjét is külön-külön lazán felverjük.
A telt pogácsákat sütőpapíros tepsibe rakjuk, megkenjük a felvert tojásfehérjével és rárakjuk a karikákat.
TIPP: Ami leesik, újra össze lehet gyúrni, majd nyújtani.
A karikákat megkenjük tojássárgával, majd megtöltjük a lyukakat kemény baracklekvárral vagy szilvalekvárral, és 180-200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt kisütjük.
Ahogy kivettük a sütőből, a pogácsákat meghintjük porcukorral.

Ezután már csak arra kell figyelni, hogy a lekvár ilyenkor még nagyon forró 🙂 De az illatok nem engednek tovább várni 🙂

Hadarik Rita gluténmentes zsúrpogácsa lisztkeverék

Igen, kérem a zsúrpogácsa céllisztet!