Nem szendvicsnek való, de a legfinomabb, sós nasi ez a sajtos, gluténmentes kifli, amit Hadarik Rita gluténmentes zsúrpogácsa lisztből sütöttem.
Szeretnél sütni valami igazán finom sós rágcsát, amit könnyen és gyorsan összeállíthatsz, és garantáltan ízleni fog mindenkinek? Még azoknak is, akiknek nem kell glutén nélkül élniük? El sem hiszed, hogy ilyen létezik? Pedig DE!!! A lisztkeverék ráadásul nagyrészt lassan felszívódó szénhidrátokat, és sok rostot tartalmaz, tehát ha mértékkel fogyasztod, nem lesz rossz hatással az egészségedre, nem üres kalória.

Hozzávalók 12 darab sajtos, gluténmentes kifli készítéséhez:

1 csomag Hadarik Rita gluténmentes zsúrpogácsa lisztkeverék
25 g Budafoki élesztő
1 mk cukor vagy méz
100 ml meleg víz
110 ml tej
80 g olvasztott vaj
1 db M-es tojás
1 db tojássárga
50 g reszelt sajt

Laktózmentes gluténmentes kifli készítése

Ha kerülnöd kell a laktózt, használj laktózmentes tejet, vajat, sajtot. A vaj helyettesíthető kacsazsírral is, ami igazán különleges ízt kölcsönöz a kiflinek. Sajt helyett megszórhatok szezámmaggal, köménymaggal, fekete szezámmal, durva szemű sóval.

A sajtos, gluténmentes kifli elkészítése

A friss élesztőt futtasd fel egy kiskanál cukorral a meleg vízben.
Az olvasztott vajat keverd össze a szoba meleg tejjel, és az egész tojással együtt.
A lisztkeveréket keverd össze egy csipet sóval, az élesztős vízzel, a tojásos, vajas tejjel.
Először galuskaszerű lesz a tészta, de ha tovább kevered, akkor szépen összeáll.
Ha már láthatóan felszívták a szárazanyagok a nedvességet, tészta bucivá összeáll a massza, akkor pihentesd hűtőben 10-15 percet.
Majd vágd két részre a tésztát, és enyhén rizsliszttel megszórt sütőpapíron mindegyiket nyújtsd fél centi vastag koronggá.
A korongokat egy késsel vagy pizza vágóval vágd 6-6 cikkre.
A cikkeket vékonyan kend át vízzel, majd tekerd fel kifli alakúra.
Kicsit töredezhet a tészta a tekerés során, ezért óvatosan csináld, de ne aggódj, mert a sütés során szépen egybeáll majd.
A kifliket tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire, és kend át őket alaposan a felvert tojássárgával.
Szórd meg őket a finomra reszelt sajttal.
Tedd a tepsit 50 fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe, majd azonnal emeld a hőfokot 180-ra. Innentől számítva 30-35 percen át süsd őket.
Langyosan már fogyasztható, de vigyázz, nagyon eteti magát, ezért legyél nagyon fegyelmezett!!

Zsurpogacsa

KÉSZÍTSD EL TE IS EZT A FINOM, GLUTÉNMENTES, SAJTOS KIFLI RECEPTET!

Megrendelem a zsúrpogácsa lisztkeveréket!