A tejtermékeket viszonylag könnyű helyettesíteni a fánktészta sütésénél. Ehhez a tej-, és gluténmentes sütőporos fánk recepthez most kókusztejet használtam, és epres-rebarbarás raguval tálaltam. Szerintem pompás tavaszi finomság!
Hozzávalók kb. 25 db. tej-, és gluténmentes sütőporos fánk sütéséhez:
1 csomag Hadarik Rita gluténmentes 10 perces fánk lisztkeverék
60 g porcukor
3 db M-es tojás
300 ml kókusztej
+ olaj a sütéshez
Hozzávalók a gyümölcsraguhoz:
350 g tisztított rebarbara
250 g eper
80 g cukor
A tej-, és gluténmentes sütőporos fánk elkészítés
A lisztkeveréket a porcukorral együtt egy keverőtálba tesszük.
A kókusztejet kikeverjük a tojásokkal.
Majd a folyadékot csomómentesre keverjük a szárazanyagokkal, végül 10 percet pihentetjük a masszát.
Fánksütési praktikák:
– Bő, közepesen forró olajban süssünk fánkot, így lesz ideje rendesen átsülni, illetve a fánkok meg tudnak maguk fordulni az olajban.
– A masszából mindig egy evőkanálnyit szaggassunk a forró olajba. Érdemes egy darabos próbát tenni, hogy ellenőrizzük az olaj hőfokát. Ha hideg nem jó, ha túl forró, a külseje megég, de belül folyékony marad.
– Egyszerre csak annyi fánkot tegyünk a forró olajba, hogy maguktól meg tudjanak fordulni. Akkor készek, ha aranybarna színük lesz.
– A kisült fánkokról itassuk le a felesleges olajat egy konyhai papírtörlőn, vagy szalvétán.
A ragu elkészítése:
A rebarbarát hámozzuk meg, vágjuk kisebb darabokra az eperrel együtt. Tegyük őket egy lábosba a cukorral együtt, és kb. 10 perc alatt főzzük készre. Akkor jó, ha a rebarbara is szétmállik. Ez gyakorlatilag egy lekvár. A rebarbarában lévő pektin egyben tartja, nem kell bele zselésítő sem. Ha kedved van, főzz belőle nagyobb adagot.
Hagyj üzenetet