Leírás
Gluténmentes palacsinta lisztkeverék, ami mindig működik?!
Ágiéknál a top 5 reggeliben a palacsinta az első helyen áll. Az egész család imádja! Szeretik édesen, és sósan is. Ági nem csak az íze miatt imádja, de azért is, mert nagyon könnyen el tudja készíteni, és egy kis kreativitással, a legkülönfélébb töltelékekkel mindig tud valami újat villantani, pedig valójában nem is tartja magát különösen nagy konyhatündérnek. De a palacsinta az más. Legtöbbször tekerhetőt süt ebédre, a gyerekek azt imádják a legjobban. Van, amikor reggelire csak egy pufi amerikai palacsintát dob össze. De vett egy gofri sütőt is, mert rájött, hogy a család szereti a változatosságot, és egy új forma is nem várt sikert jelenthet a mindennapos ’Mit süssek/főzzek’ mókuskerékben.
Ági azonban az elmúlt években észrevette, hogy szinte naponta felpuffad, gyakrabban jár a mosdóba, a feje is napi szinten fáj, de azt gondolta, hogy ez a stressz miatt van. Sok a dolga: ott a munkája, a háztartás, a gyerekek, soha sincs megállás. Kisebbik fia azonban aggasztóan alulfejlettnek tűnik. Egyre gyakrabban panaszkodik arra, hogy fáj a hasa, ő is puffad, és már az iskolából is sokszor jelezték, hogy Misi nagyon gyakran kikéredzkedik a mosdóba. Vannak napok, amikor nem is tud suliba menni. A kedvenc palacsintája után is a mosdóban köt ki.
Ági orvosról-orvosra járt, és végül kiderült, hogy mindketten gluténérzékenyek. Először azt sem tudta, mi az a glutén, majd miután kiolvasta a fél Internetet, rádöbbent, hogy az egész életük fenekestül felfordul attól az álnok fehérjétől. Mit fognak most enni? Miből fogja megsütni a család kedvenceit? A palacsintát? Végre belejött a háztartásvezetésbe, és most kezdheti elölről. A neten rengeteg helyen olvasta, hogy milyen nehéz palacsintát sütni gluténmentesen.
Ági rengeteget próbálkozott, de valami mindig beütött. Hol a tészta szakadt, hol fura mellékíze volt, olyan is volt, amikor már ránézésre látszott, hogy abból nem lesz semmi: palacsinta biztosan nem. Egyre jobban elkeseredett, mert ugyan ez volt a helyzet szinte minden mással. Semmi sem sikerült. Péksütit, kenyeret is inkább boltban vett, de a palacsintára nem talált megoldást.
Ági egyre jobban beleásta magát a témába: rátalált több facebookos segítő csoportra is, és elkezdte felfedezni a közelükben lévő ételallergiás boltokat is. Folyamatosan figyelte, hogy mások miket írnak, hogy kaja képeket tesznek ki, ha sikerül nekik valami (akkor is, ha nem). Így talált rá a Hadarik Rita gluténmentes amerikai palacsinta céllisztre, amit ráadásul lehet is kapni a közelében lévő szaküzletben, ahol egyébként nagyon készséges és segítőkészek az eladók, sok hasznos tanáccsal látták el.
Áginak új barátai lettek a neten, sorstársak, akiktől rengeteget tanult. Megtudta, hogy a Hadarik Rita amerikai palacsinta céllisztből az összes palacsinta variációt meg tudja sütni, amikkel eddig is megörvendeztette a családját. Rengetegen azt írták, hogy imádják, könnyű elkészíteni, és mindig sikerül, így hát vett egy zacskóval ő is.
Tekerhető palacsinta.
A NAGY TESZT NAP
Egy nap, amikor nem volt otthon senki, nekiállt a nagy kihívásnak. Kikeverte a csomagoláson lévő recept szerint a lisztkeveréket, majd elővette a hagyományos palacsintasütőt, egy gofri sütőt, és egy tükörtojás sütőt. Megnyitotta a HR márkaoldalon a receptleírásokat, és elkezdett kísérletezni.
Először az amerikai palacsintát, hiszen ez van ráírva a csomagolásra. A kis tükörtojás sütőbe tényleg elkezdett emelkedni a tészta, és pár pillanat után meg is tudta könnyedén fordítani. Gyorsan széttörte, hogy megnézze, átsült-e, meg hogy milyen az illata. Hmmm.
Aztán felforrósított egy hagyományos (de már vadi új) palacsintasütőt, olaj szprével átfújta, és már öntötte is a megszokott rutinnal bele a folyadékot. Meglepetésére a tészta szétterült, és pont úgy sült, ahogy emlékeiben a régi palacsinta.
Közben a gofri sütőt is felmelegítette, abba is belecsorgatta a viszonylag híg tésztát. Lefedte, majd amikor eltelt a megfelelő idő, szezám tárulj, felnyitotta a tetejét, és bámulatosan szép, ropogós gofrit szedett ki a sütőből.
Gyorsan megkóstolta mindet: más volt, de finom. Nagyon finom. Ráadásul utána olvasott a hozzávalóknak is, és tudta, hogy ez a gluténmentes élet egészségesebb is lesz így. Egy óriási kő esett le a válláról. Észre sem vette, hogy megy az idő. Kóstolgatott lekvárral, mogyorókrémmel, túróval, fahéjjal, mindennel, amit csak otthon talált. Egyszer csak valaki rákiáltott: anyu, te meg mit csinálsz?!
Ott toporgott mögötte a férje a gyerekekkel, épp az iskolából jöttek haza. Ági úgy érezte, mintha rajtakapták volna valami titkos dolgon. Örült is, de azért félve mutatta meg a konyhapulton lévő mindenféle palacsintát. Misi arcát fürkészte, akin látszott, hogy nyúlna is érte, meg nem is, mert eddig semmi sem ízlett neki, amióta anyu újfajta palacsintákkal próbálkozik. Végül Ági férje törte meg a kínos toporgást. Odanyúlt, és beleharapott az egyik lekváros palacsintába.
Ágikám! Ez valami fenségesen finom! – kiáltott felé, és magához húzta a feleségét, mert tudta, látta a szemén, hogy a bátorítás nagyon kell most. Ráadásul ez volt az első olyan alkalom, amikor őszintén tudta azt mondani, hogy ez finom. Látszódhatott rajta, mert Misi is elvett egy palacsintát, ő mogyorókrémeset. Először csak egy kicsit harapott belőle, majd mindenki meglepetésére egy pillanat alatt eltüntette az egészet. Ekkor másik fia Atti is a pulthoz merészkedett, ő egy gofriba harapott bele. Anya, na végre, valami ehetőt csináltál! – jegyezte meg, és ő is felfalta seperc alatt.
Ági megnyugodott. Látta, hogy sikerült egy olyan lisztet találnia, ami az egész családnak bejön, és mindegyik kedvenc palacsintájukat ugyan azzal a recepttel el tudja készíteni.
A Hadarik Rita gluténmentes amerikai palacsinta lisztkeverék a konyhaszekrény új tartozéka, mert tekerhető, és amerikai palacsinta, sőt gofri is süthető belőle.
TI mondtátok:
“Szia Rita! Imádom a blogodat, a termékeidet. Sok mindent kipróbáltam gluténérzékenyként. Amerikai vendégünk volt nemrégiben, és gondoltam meglepem egy kis “american pancakes with maple syrup” reggelivel. Sütöttem a palacsintákat, és ahogy jött le a lépcsőn, (tudta, hogy nálunk nincs normál búzaliszt), az illatra mosolyogva mondta, hogy az illata olyan, mint otthon. Finom volt, ízlett neki, szerencsére volt itthon juharszirup és áfonya is. Sajnos, olyan gyorsan történt minden, amíg főztem a kávét, elfogyott a palacsinta, egyetlen fotót sem tudtam készíteni. Köszönöm, Rita!” – P. Ildikó
AMERIKAI PALACSINTA KÉSZÍTÉSE VIDEÓS RECEPT
CSATLAKOZZ FACEBOOK csoportomhoz, beszélgessünk: https://www.facebook.com/groups/674803279378240/
KÖVESS az INSTAGRAMON is ITT: https://instagram.com/hadarik_rita_glutenfree_expert
IRATKOZZ fel YOUTUBE csatornámra, nézz recept videókat: Hadarik Rita Youtube csatorna
SÜSS, FOTÓZZ, NYERJ!
Töltsd fel a Facebook csoportom hírfalára a ‘legfrissebb’ sütid fotóját, amin szerepel a Hadarik Rita márkás lisztkeverék zacskója is. Minden hónapban ajándékot sorsolok ki a beküldők között! Az üzenetben beküldött fotókat én töltöm fel folyamatosan az adott hónap fényképalbumába. Kíváncsi vagyok, TE mit sütsz ki!
Sziszi –
Ezt IS kipróbáltam. Egy késes aprítóban készült, a megadott recept alapján, de néhány spenótlevelet beleturmixolva, sós változatban. Sajttal rétegezve, picit összemelegítve nagyon finom reggeli. 🙂