A gluténmentes diéta mellett sokan arról számolnak be, hogy a tojást is nélkülözniük kell az arra való érzékenységük miatt. Ez jelentősen megnehezíti a dolgunkat, hiszen a gluténmentes lisztek nem tartalmaznak glutént (sikért), ami akár tojás nélkül is egyben tarthatja a tésztát. Ennek kompenzálására (is) a legtöbb gluténmentes lisztkeverék tartalmaz valamilyen keményítőt, aminek már eleve van sűrítő hatásai, illetve állományjavítókat (xantánt, guar-lisztet), vagy növényi rostokat (pl.űtifűmaghéjat). A tojás helyettesítése még a speciális gluténmentes lisztkeverékek esetében is kérdés lehet , erre adok most kipróbált, és bevált ötleteket.

Mennyit veszít az élvezeti értékéből a süti, ha tojást sem tehetünk bele?

A tojás helyettesítése megoldható tehát, de azzal mindenképp számolnod kell, hogy minél több hozzávalót iktatsz ki egy receptből, annál kevésbé számíthatsz arra az eredményre, amit az eredeti recept ígér. Nem azt mondom, ettől még lehet jó és finom, de nagyon más lesz.

Amikor a recept csak egy tojás felhasználását jelzi, javaslom, nézd meg a liszted összetételét, és ha a fentieket megtalálod benne, akkor a tojást el is hagyhatod.

1 tojás helyettesítésére használd ezeket a megoldásokat!

– fél banánt pépesítve
– 5 g loprofint (tojáspótló por) 50 ml vízzel kikeverve
– 1 tk chia mag liszt 50 ml vízzel kikeverve (ettől sötét lesz a színe, de sokkal egészségesebb lesz)
– 2 g útifűmaghéj por (őrlemény) 50 ml vízzel kikeverve

A chia maglisztet és az űtifűmaghéj port (őrleményt) is keverd ki a vízzel, várd meg, amíg bezselésedik, és utána keverd a tésztához.

Gluténmentes piskóta (tortalap) sütése tojás nélkül

A klasszikus piskóta alapja a tojás, aminek a keményre vert fehérjének a habja adja meg a kisült tészta lazaságát, levegősségét. Általában egy kanál liszthez egy tojást szokás felhasználni, ezért egy gluténmentes piskóta sütésénél a fenti trükkök nem fognak beválni, hiszen minden lenne a tészta, csak laza nem.

Ha piskóta szerű, kevert tésztát (tortalapot) szeretnél tojás nélkül sütni, akkor ezeket a szempontokat vedd számításba:

  • használj sütőport és/vagy sütőpor és szódabikarbóna keverékét (ez megemeli a tésztát), keverd bele a lisztkeverékbe a porított cukorral együtt
  • folyadékként használj vizet, esetleg vizet egy kevés tejjel keverve
  • a folyadékba kerüljön olaj, és egy kevés enyhe gyümölcsecet is vagy citromlé (1 tk), ez utóbbiak is segítik a tészta térfogat növekedését.