Nincs is jobb, egy cukormentes gluténmentes répatortánál, ami megszólalásig hasonlít egy hagyományos sütire, de 1 kockájában csak 10 g lassú felszívódású szénhidrát van. Nem így tervezetem, de a végén csak kiszámoltam, mert most 160 grammos diétán vagyok, és nagyon oda kell figyeljek a részletekre. Egy ilyen kocka uzsonnára pont belefér egy deci 100 %-os almalével együtt. Kész mennyország.
Ha már régóta követsz, biztosan észrevetted, hogy a receptjeimet úgy próbálom alakítani, hogy az íz-élmény maximális legyen. Egyszerűen imádom a jó ízeket, ezért egy cukormentes gluténmentes répatorta sem lehet olyan ’ezt is meg lehet enni’ kategória. Biztos vagyok abban, hogy te is vágy a finom ízekre, még akkor is, ha a diétád miatt sok mindenre kell figyelned. Ezért amikor süteményt készítek, Rád is gondolok, és a konyhai sertepertéléseim közepette azon gondolkodok, hogy vajon hány diétázónak fog igazi kincset érni egy-egy receptem. Ez a tészta napokig puha marad, már ha marad belőle. Én beosztom (3. nap után egyre csak jobb lett).
EZ A SÜTI SEGÍT – SEGÍTSÜTI 2019
…nem csak a diétázóknak, nem a Nyúlcipő Fejlesztő Centrumot működtető alapítványnak is. 7 évvel ezelőtt érkezett hozzám egy felkérés, hogy lenne-e kedven részt venni a SEGÍTSÜTI süteményárverésen. Ez a projekt minden évben egy gyermekek fejlesztésével, rehabilitációjával, életmentésével foglalkozó alapítványt támogat. Minden évben 30 blogger anyuka süt 1-1 finomságot, és 3 napon át lehet rájuk a Segítsüti felületén licitálni. Aki a legtöbbet ajánl egy sütiért, és be is fizeti az adományt, a bloggertől meg is kapja a licitált süteményt.
Idén ezzel a csodás finomsággal készültem, amire április 15. 10 órától április 18. 16 óráig lehet licitálni.
Az idén kiválasztott alapítvány személyesen – bár csak közvetve, érint engem is, azaz a kisebbik fiam. Mi is jártunk sokáig korai fejlesztésre, Ayres terápiára, fejlesztő tornákra. A fiam, aki 4 éves koráig nem beszélt, mára az egyik legjobb angolos (csak szóban :-)) az osztályukban. Tudjátok, rengeteg a beszéd megkésett, SNI-s, ADHD-s, halláskárosult, stb. gyermek, akiknek szó szerint minden fejlesztés KINCSET ér.
Van az a mondás, hogy sosem lehet tudni, honnan jön a segítség, de bárhonnan is érkezzen, AJÁNDÉK! Segítséget kapni jó, de önzetlenül segíteni még jobb! Köszönöm, ha a fenti 3 napon licitálsz a sütimre (vagy másokéra).
Hozzávalók a cukormentes gluténmentes répatorta készítéséhez:
Tepsi méret: kb. 20×30 cm (ch számítás 8 kockára vonatkozik – 10 g lassú)
A tésztához:
4 db M-es tojás
60 g eritrit
10 g paleo negyedannyi édesítő
csipet só
100 g Hadarik Rita gluténmentes piskóta célliszt
150 g reszelt sárgarépa
3 ek kókuszolaj
1 db narancs reszelt héja
50 g frissen facsart narancslé
TIPP: Minden hozzávaló legyen szobahőmérsékletű
Hozzávalók a krémhez:
400 g natúr, zsírszegény krémsajt
15 g palao negyedannyi édesítő
1 db narancs reszelt héja
(opcionálisan piros ételfesték pl. céklapor, én liofilizált eperport használtam
A cukormentes gluténmentes répatorta elkészítése
Válaszd ketté a tojásokat.
A tojásfehérjét verd kemény habbá a csipet sóval.
A tojássárgát pedig keverd az eritrittel és a paleo negyedannyival addig, amíg elkezd kifehéredni. nem lesz teljesen fehér, de kivilágosodik.
A répát reszeld le, a levét nem kell kinyomkodni.
A narancshéjat is reszeld le, és mérj ki 50 g narancslevet.
A kikevert tojássárgához add hozzá a kókuszolajt, a narancslevet, a héját, és a reszelt répát, végül keverd bele a 100 g piskóta céllisztet.
Ezt követően 2-3 részletben óvatosan forgasd bele a tojáshabot is.
Egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe öntsd bele a tésztát, majd 160 fokos légkeveréses sütőben (légkeverés nélkül 170-180 fok) süsd 25-30 percen át, vagy tűpróbáig.
TŰPRÓBA: Ha beleszúrsz egy fogpiszkálót, vagy hústűt, és már nem ragad rá a massza, megsültnek tekinthető a tészta.
Miközben a sütő dolgozik, elkészítjük a cukormentes gluténmentes répatorta krémjét is.
A krémsajtot egyszerűen kikeverjük az édesítővel, narancshéjjal.
Én tettem félre egy evőkanálnyit az alapból a répakockák dekorálásához, majd a maradék krémbe eperport kevertem.
Nagyon fontos, hogy ha színezni szeretnéd, NE folyékony dologgal próbálkozz, itt most lekvárra, szörpre gondolok, mert akkor folyós lesz a krém. Persze, ha mégis így döntesz, akkor habfixálót kell hozzáadni, egyébként semmit.
Amíg sül, és kihűl a tészta, addig a krém pihenjen a hűtőben.
A kihűlt tésztát egy recés késsel leszéleztem, majd széltében kettévágtam.
A krém 2/3-ad részével betöltöttem, a maradékkal bevontam.
A kockákra fehér színű krémet nyomtam.
Ha elkészíted, fotózd le a piskóta célliszt fotójával együtt, és töltsd fel a Facebook csoportomba!
Ez a recept is érdekelhet:
Gluténmentes répatorta keksz
Piskóta sütése videó
GLUTÉNMENTES ONLINE VIDEÓS FŐZŐ SZAKKÖR 1.0
20 napos intenzív főzőszakkör kezdő, és tudatos diétázóknak! Jelentkezés május 1. éjfélig!
Hallgasd meg az én storymat!!
Hagyj üzenetet