A gluténmentes hólabda sütését régóta terveztem. Nálunk tipikus karácsonyi sütemény, amit keresztanyám készít fergetegesen, és mi kozák sapkának neveztük. Emlékszem gyerekkoromban a keri minden ünnepre készített ilyen sütit, ráadásul óriási mennyiségben. A családi receptet kicsit átalakítottam a cukrásztanulmányaimra építve, illetve gluténmentesítettem. Nem mondom, hogy nem egy pepecselős süti, mert kb. úgy kell ezeket a kis korongokat bevonni, mintha tortát töltene az ember lánya. Minden eshetőségre elkészítettem Neked a tökéletes gluténmentes hólabda receptet, amivel elkápráztathatod az egész családot. Ebben a sütiben az a csodás, hogy amellett, hogy gluténmentes, a krémje is pompás: olyan, amit kedved szerint ízesítve tortákba is nyugodtan beletölthetsz.

Hozzávalók a gluténmentes hólabda készítéséhez:

A piskótához:
7 db M-es tojás
140 g kristálycukor (vagy eritrit)
150 g Hadarik Rita gluténmentes piskóta lisztkeverék
20 g cukrozatlan, gluténmentes kakaópor
A krémhez:
300 g vaj (vagy margarin, ha nem ehetsz tejterméket)
300 g porcukor (vagy poreritrit)
80 g vaníliás pudingpor (2 csomag)
500 ml tej (vagy növényi ital, pl. rizsital)
+ 30 g vaj
A dekoráláshoz:
100 g gluténmentes étcsokoládé
1 ek olaj
200 g finom szemű kókuszreszelék
opcionálisan kókuszforgács

TIPP: A legfinomabb eredményt vajjal, cukorral, tejjel érhetjük el. Amennyiben ezeket kerülnöd kell, az anyaghányadoknál jelöltem azokat az alapanyagokat, amikre lecserélheted a hagyományos dolgokat.

A gluténmentes hólabda készítése

A piskótát a lenti videó szerint állítsd össze azzal a különbséggel, hogy a liszthez még a kakaóport is szitáld bele.
Egy gáz tepsit bélelj ki szilikonos sütőpapírral, erre halmozd kb. 2 cm vastagságban a masszát, majd 180 fokos, légkeveréses (alul-felül sütős) sütőben süsd tűpróbáig (kb. 20-25 percen át.)

TŰPRÓBA: Ha beleszúrt pl. egy hústűt, és nem tapad rá már nyers tészta, akkor megsült.

Ha készen van, a tetejét szórd meg vékonyan rizsliszttel, fordítsd a tetejével lefelé az asztalra. Amikor langyos, vedd le a sütőpapírt, és hűtsd ki teljesen. Végül tetszőleges átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggasd ki a korongokat.
TIPP: Négyzet alakúra is vághatod, így nem marad anyagveszteség, ellenben elveszti jellegzetes alakját. Ha szaggatod, a megmaradt piskóta ’nemes hulladék’, amit pudinggal nyakon öntve is ehetitek, akár.

A krémhez a szoba meleg vajat tedd egy mixer tálba, és kezd el habosítani.
A porcukrot szitáld át, és akkor add a vajhoz, ha az már szinte hófehér.
TIPP: Érdemes olyan robotgépet használni, ami magától működik, nem kell kézzel készítened, mert a habosítás igen sok időt igénybe vehet.
Közben tedd a pudingport egy habüstbe, először kevés tejet majd hozz, keverd csomómentesre, majd add hozzá a többi folyadékot is.
Tedd vízgőz fölé, és sűrítsd be, végül keverj el benne 20-30 g vajat. Folyamatos keverés mellett (hogy ne bőrösödjön be) hűtsd le teljesen.
Ha lehűlt, add a vajas krémhez, habosítsd további 1-2 percen át.
Majd tedd a krémet hűtőbe kb. 1 órára, hogy jól kenhető legyen.

Az összeállítás:
A piskótakorongokat vágd ketté.
Közepükre kenj bőven kémet, majd vond be a tetejüket és az oldalukat is.
Tedd őket 1 órára a hűtőbe, vagy hideg helyre, majd forgasd meg az oldalukat finom szemű kókuszreszelékbe.
Hagyd őket egy éjszakán át dermedni, majd másnap olvaszd fel a csokit az olajjal, és egy kiskanál segítségével csorgasd a hólabdák közepére.

Még több siker-recept piskóta lisztkeverékből. ÉRTHETŐEN. #sikerélményakonyhában


CSATLAKOZZ FACEBOOK csoportomhoz! Az elkészített HR sütiket fotózd le a csomagolásukkal együtt, töltsd fel a csoportba, és ha szerencséd van, ajándékcsomagot nyerhetsz a havi fotófeltöltős játékomban!

Hadarik Rita gluténmentes piskóta lisztkeverék

Igen, megrendelem a piskóta lisztkeveréket!