Csak idő kérdése volt, hogy elkészüljön a gluténmentes burgonyás pogácsa is a Hadarik Rita gluténmentes zsúrpogácsa lisztkeverékből. Egy újabb mellékízmentes, pihe-puha finomság, amit a nem érzékenyek is örömmel majszolhatnak. A tojást ismét kihagytam, nem mintha gondom lenne vele, de nagyon bejött a lenmagpelyhes tojáshelyettesítés ennél a lisztnél. Szép erezett lesz a tészta színe, ráadásul a lenmagpehelynek köszönhetően extra rostokat adtam egy egyszerű burgonyás pogácsához. Ilyen egyszerű az egészséges(ebb) életmód még gluténmentesen is.

Hozzávalók a gluténmentes burgonyás pogácsa készítéséhez (kb. 50 db, 3 cm átmérőjű kiszúróval)

1 csomag (300 g) Hadarik Rita gluténmentes zsúrpogácsa lisztkeverék
1 mk só
80 g vaj vagy margarin
1 g szódabikarbóna
100 g meleg víz
1 mk cukor
25 g friss élesztő
350 g megfőtt, áttört burgonya
1 db lenmagtojás (8 g lenmagpehely 50 g meleg vízben áztatva, zselésítve)

TOJÁSPÓTLÁS VIDEÓ:

A gluténmentes burgonyás pogácsa készítése

A megfőtt, kigőzölt burgonyát reszeld le.
Az élesztőt morzsold egy tálkába, szórd rá a cukrot, majd öntsd fel a meleg vízzel. Hagyd 6-7 percen át felfutni.
A lisztet öntsd egy keverőtálba, keverd el benne a szódabikarbónát (1 g kb. egy kis késhegynyi, szóval kevés).
Először morzsold bele a vajat vagy margarint, majd a lereszelt főtt burgonyát is.
Végül öntsd rá a lenmagtojást, a felfuttatott élesztőt, és egy szilikonos lapáttal keverd egyneműre addig, amíg a tészta elválik a tál falától.
10 percet pihentesd hűtőben. Majd gyúrd át.
Majd enyhén lisztezett (sütőpapíron) nyújtsd 2 cm vastagra, rácsozd be a tészta tetejét, szaggasd ki egy 3 cm átmérőjű kiszúróval. A leeső tésztadarabokat gyúrd át, nyújtsd, formázd, amíg van tészta.
A pogácsákat a tenyered élével sodord magasra, majd 50 fokos sütőben keleszd 15 percen át.
Ekkor emeld fel a hőfokot 180 fokra (légkeveréses fokozaton), és süsd 22-25 percen át.
Ha szép piros pogácsákat szeretnél, sütés előtt kend át a tetejüket felvert tojással.

Igen, megrendelem a zsúrpogácsa lisztkeveréket!

CSATLAKOZZ FACEBOOK csoportomhoz, beszélgessünk: https://www.facebook.com/groups/674803279378240/
KÖVESS az INSTAGRAMON is ITT: https://www.instagram.com/hadarik_rita_glutenfree_expert
IRATKOZZ fel YOUTUBE csatornámra, nézz recept videókat: Hadarik Rita Youtube csatorna

SÜSS, FOTÓZZ, NYERJ!
Küldd be Facebook oldalamra a ‘legfrissebb’ sütid fotóját, amin szerepel a Hadarik Rita márkás lisztkeverék zacskója is. Minden hónapban ajándékot sorsolok ki a beküldők között! Az üzenetben beküldött fotókat én töltöm fel folyamatosan az adott hónap fényképalbumába. Kíváncsi vagyok, TE mit sütsz ki!