A gluténmentes krumpli pacsa a legfinomabb zsírban sült pogácsa számomra, ami a gyerekkorom emlékeit idézi fel. Édesanyám sokszor készítette a pacsát, főleg szombatonként, mindig valamilyen ’piros’ leves (valamilyen gulyás, vagy bableves) mellé. Mi nem kenyérrel, hanem pacsával ettük a tartalmas leveseket, nem külön, együtt. Bár egy újítónak tartom magam, ahogy múlik az idő a fejem felett, egyre inkább érzem, milyen nagy ereje van a családi hagyományoknak. Ez a pompás, arany barna krumplis pacsa nem csak a testemnek étek, hanem a lelkemnek is. Eszembe juttatja a gyermekkor felhőtlen vidámságát, a családomat, anyukám gondoskodó, szorgos kezeit, amivel minden nap főzött nekünk valami finomat, a közös étkezéseket, apukámat.
Nem volt kérdés hát, hogy ezt a pompás, ám végtelenül egyszerű pacsát glutén mentesítsem, hogy neked is megmutassam ezt az élményt. És ahogy a képen nem egyedül szerepel a pacsa, a recept is kiegészül most egy spenót krémlevessel, amiben egy különleges sűrítési módot is megmutatok.

Hozzávalók a gluténmentes krumpli pacsa készítéséhez

A pacsához (2-3 főre):
600 g tisztított, főtt burgonya
150 g Hadarik Rita gluténmentes zsúrpogácsa lisztkeverék
1 db M-es tojás
1 mk só
rizsliszt vagy keményítő a nyújtáshoz
zsír vagy olaj a sütéshez

A spenót krémleveshez:
2 ek olaj
60 g finomra vágott vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
60 g tisztított zeller
350 g fagyasztott leveles spenót
só, őrölt szerecsendió, őrölt bors
200 ml tejszín vagy rizskrém
víz

Olvasd el, MÁSOK sikerélményeit a lisztkeverékeimmel!

A gluténmentes krumpli pacsa elkészítése

A pacsához először főzz puhára 600 g hámozott, kockára vágott burgonyát sós vízben.
Ha megfőtt, szűrd le, és hagyd, hogy kigőzöljön.
Végül törd össze, vagy passzírozd le.
Morzsold bele a kimért fél zacskó (150 g) lisztet, majd egy egész tojással gyúrd össze.
Enyhén lisztezett felületen nyújtsd 5-6 mm vastag téglalap alakúra, majd vágd fel kisebb darabokra.
Pár helyen szurkáld meg villával, és már mehet is a forró zsírba vagy olajba.
Süsd minden oldalukat arany barnára. A felesleges zsiradékot papírtörlőn itasd fel.

A leveshez tedd egy lábosba a finomra vágott vöröshagymát, fokhagymát, a kis kockákra vágott zellert, az olajjal, és annyi vízzel hogy ellepje a zöldségeket. Kis lángos, párold addig, amíg a zeller puha lesz. Ha szükséges, adj hozzá még vizet.
Ha már a zeller is puha add hozzá a fagyasztott leveles állagú spenótot, öntsd fel annyi vízzel, ami ellepi, és párold 10 percen át.
Majd hagyd kihűlni. Ezt követően turmixold a tejszínnel vagy rizskrémmel együtt teljesen krémesre.
TIPP: A zellertől álom finom, krémes lesz a leves, NEM kell már mással sűríteni!
Fűszerezd ízlés szerint, és hígítsd fel annyi vízzel, hogy krémleves sűrűségű legyen.
Főzd 2-3 percen át, de már ne forrald.

Hadarik Rita gluténmentes zsúrpogácsa lisztkeverék

Én is megrendelem a zsúrpogácsa lisztkeveréket!