Gluténmentes szilvás gombóc a gyerek névnapjára. Hát én is néztem egy nagyot, amikor kiejtette a száján ezt a kérést, na de hát mire egy anya, ha nem teljesíti élete értelmének kérését. Na jó, nem gluténmenteset kért, csak szimplán szilvás gombócot, de erről nem fogja észrevenni, hogy bármit is mókoltam volna vele. Teljesen semleges az íze, na persze a tésztáé, mert amit beletöltöttem, az brutálisan finom. Ebben a receptben elárulom Neked, hogy mik azok a kis praktikák, amiktől igazán puha, formás lesz a gombóc! A szöveg felett fotó slidert nézd végig, mert most lefényképeztem az elkészítés menetét is, hogy lásd is, miről beszélek.

Hozzávalók 9-11 db gluténmentes szilvás gombóc készítéséhez

nettó 500 g főtt burgonya
100 g Hadarik Rita zsúrpogácsa célliszt
1 db M-es tojás
A töltelékhez:
9-11 szem szilva felezve
1 ek méz
őrölt fahéj
gluténmentes csoki darabkák ízlés szerint
+ 1 ek kókuszolaj, és 80-100 g gluténmentes zsemlemorzsa, édesítő

A gluténmentes szilvás gombóc készítése

FONTOS! A megfőtt burgonyát teljesen hűtsd ki!
Ez az első és legfontosabb trükk, soha ne legyél annyira türelmetlen, hogy ezt nem várod meg!
Ha a forró burgonyát töröd össze, és próbálod tészta állagúvá gyúrni, sokkal több lisztet venne fel, és a gombóc kemény lenne. Türelem tehát. Amíg hűl, pihenj, vagy csinálj valami mást.
A felezett szilvákat tedd a vágással lefelé egy bevonatos serpenyőbe, csorgass rá pici mézet, és alacsony hőfokon addig süsd, amíg láthatóan összeesik, a méz karamellizálódik. Tedd félre, hűtsd ki. Ezt a lépést nyugodtan tedd meg a krumpli főzéssel együtt, így gyorsabban haladsz.
A kihűlt burgonyát nagyon finomra reszeld le, vagy törd össze. Add hozzá a lisztet, és a tojást, gyúrd ruganyos tésztává, majd 5 percet pihentesd.
Enyhén lisztezett felületen nyújtsd kb 33×33 nagyságú, 7-8 mm vastag tésztalappá.
TIPP: Én formára vágtam, a maradék tésztából nudlit sodortam (mákos nudli receptjéért kattints erre a sorra). De te újra gyúrhatod, nyújthatod, és kb. 2 gombócra való tészta kijön még belőle.
Tehát a kinyújtott tésztát oszd 9 részre, töltsd meg szilvával, csokival, szórd meg őrölt fahéjjal.
Közben forralj bő vizet egy lábosban.
A tésztákat a csücskeinél hajtsd középre, mintha batyut formáznál, és jól csipkedd össze, majd a tenyered között formázd gombóccá. Így nem fog kifolyni a töltelék.
A forrásban lévő vízbe 4-5 gombócot tegyél egyszerre. Ha feljönnek a víz tetejére, ki is lehet venni.
Kókuszolajon lepirított morzsát kever össze cukorral, vagy édesítővel (én Paleo negyedannyi édesítőt használtam), és ebbe forgasd meg a gombócokat.
Pihe-puha, egyszerűen imádni való!


Készítsd el a receptet, fotózd le a csomagolással együtt, és töltsd fel a Hadarik Rita gluténmentes étrend csoportba is! Minden hónapban meglepetést sorsolok ki a képfeltöltők között!

Hadarik Rita gluténmentes zsúrpogácsa lisztkeverék

Igen, megrendelem a zsúrpogácsa lisztkeveréket!