Ezer éve terveztem a gluténmentes káposztás pogácsa sütést, de már bánom, hogy idáig halogattam. Ennél finomabb, puhább gluténmentes pogi variációt még nem ettem. Családi, baráti összejövetelekhez, film nézéshez, kis étkezésekhez (2-3 db) tökéletes választás ez a gluténmentes káposztás pogácsa.

Hozzávalók a gluténmentes káposztás pogácsa készítéséhez (kb. 30 db)

1 csomag Hadarik Rita gluténmentes zsúrpogácsa lisztkeverék
80 g vaj vagy margarin
200 g finomra reszelt fehérkáposzta
1 kis fej (60 g) vöröshagyma finomra aprítva
ízlés szerint őrölt kömény, bors
egy fél mokkáskanál só
130 g tejföl (vagy rizskrém 1 ek ecettel felturbózva)
4 tk lenmagpehely (16 g)
100 g meleg víz
+ 100 ml meleg víz
1 mk cukor
30 g friss élesztő
opcionálisan 2 db tojássárga a kenéshez

A gluténmentes káposztás pogácsa készítése

A vajat vagy margarint olvasszuk fel egy serpenyőben.
Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, a lereszelt káposztát, és elkezdjük dinsztelni.
Sózzuk, borsozzuk, őrölt fűszerköménnyel ízesítjük. Addig dinszteljük, amíg szépen karamellizálódik.
Ha elkészült, kihűtjük.
A lenmagpelyhet közben áztassuk be 100 g meleg vízbe. Akkor jó, ha kissé bekocsonyásodik.

TIPP: Az áztatott lenmagpelyhet tojás helyett használjuk, illetve ’kihasználjuk’ az emésztésre gyakorolt jótékony hatását.

A másik 100 g meleg vízben futtassuk fel a friss élesztőt egy kiskanál cukorral együtt.
A lisztet egy tába öntjük, hozzáadjuk a tejfölt (vagy a helyettesítőt), a lenmagzselét, a pirított káposztát, és a felfuttatott élesztőt.
Alaposan elkeverjük, és 10 percet pihentetjük a hűtőben.
Majd 2,5 cm vastagra nyújtjuk, tetejét késsel berácsozzuk, és kb. 4 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval megformázzuk a pogácsákat. A leeső tészta darabokat újra gyúrjuk, nyújtjuk, formázzuk.
Kb. 30-32 db pogácsa lesz. Ha kisebb kiszúrót használunk, akkor értelem szerint több lesz ebből a mennyiségből.
A kis pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, tetejüket opcionálisan tojássárgával lekenhetjük.
50 fokos, előmelegített, légkeveréses sütőben 20 percet kelesszük, majd feltekerjük a hőmérsékletet 180 fokra, és kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.

Igen, megrendelem a zsúrpogácsa lisztet!

“Kedves Rita! Köszönöm neked a zsúrpogácsa céllisztet. Másfél éve nem ettem pogácsát, pedig imádom! Nagyon megörültem, amikor megláttam ezt a lisztedet. Nem vagyok egy konyhatündér, de szerencsére az elkészítése nagyon egyszerű volt, és az íze…! Nem is tudom szavakba foglalni, mennyire finom. Tudom, sokan vagyunk, de az biztos, hogy engem is a rajongóid között tudhatsz mostantól.” – Zs. Judy


CSATLAKOZZ FACEBOOK csoportomhoz, beszélgessünk: https://www.facebook.com/groups/674803279378240/
KÖVESS az INSTAGRAMON is ITT: https://www.instagram.com/hadarik_rita_glutenfree_expert
IRATKOZZ fel YOUTUBE csatornámra, nézz recept videókat: Hadarik Rita Youtube csatorna

SÜSS, FOTÓZZ, NYERJ!
Küldd be Facebook oldalamra a ‘legfrissebb’ sütid fotóját, amin szerepel a Hadarik Rita márkás lisztkeverék zacskója is. Minden hónapban ajándékot sorsolok ki a beküldők között! Az üzenetben beküldött fotókat én töltöm fel folyamatosan az adott hónap fényképalbumába. Kíváncsi vagyok, TE mit sütsz ki!