Egy gyümölcsös gluténmentes muffin bármikor bevethető, ha gyorsan szeretnél valami nagyon finomat sütni. Valamelyik nap én is tekergettem az Instát, és megláttam egy hasonló muffint. Konkrétan semmi nassolnivaló nem volt itthon, csak némi gyümölcs, és fagyasztott áfonya a hűtőben. Nem kellet sokat gondolkodnom, hogy egy muffint össze tudok dobni max. 5 perc alatt, így gyorsan neki is álltam. A bekevert massza ment a sütőbe, és meg 25 perc múlva már falatoztam is a gőzölgő finomságot. Készítheted cukorral, mézzel, vagy mint én, édesítővel is.

Hozzávalók a gyümölcsös gluténmentes muffin készítéséhez (8-10 db):

150 g Hadarik Rita gluténmentes piskóta lisztkeverék
2 g szódabikarbóna
60-80 g porcukor/méz/eritrit / vagy 20 g negyedannyi édesítő
200 g hozzáadott cukortól mentes almaszósz (vagy banán pép)
1 citrom reszelt héja + leve
1 db M-es tojás
50 g olaj
+ gyümölcs (pl. mirelit áfonya, málna, vagy banán)

A gyümölcsös gluténmentes muffin készítése

A muffin készítése végtelenül egyszerű, és sokoldalúan variálható. Ebben a receptben egy olyan elkészítési módot mutatok meg, ami beilleszthető nem csak a gluténmentes, de a tej-, és cukormentes diétába is. SŐT! Az 1 darab tojást helyettesítheted valamilyen tojáspótlóval is!
Ha nincs almaszószod (amúgy konzervben is lehet kapni szupermarketekbe, így sütnöd sem kell), akkor használj helyette joghurtot, kefirt, vagy banánpürét, de narancslével, vagy tejjel is működni fog a recept. Az almaszósztól egyszerűen szaftos, puha lesz a muffin, nem fog másnapra kiszáradni.

Jöjjön hát a recept.

Kapcsolt be a sütőt 170 fokra, légkeveréses módon.
A lisztet mérd ki, és keverd össze a szódabikarbónával, a cukorral vagy az édesítővel, és a citrom reszelt héjával.
A lényeg, hogy a szárazanyagok mennek az egyik keverőtálba. (Ha mézet használsz, az a folyadékokhoz kerül értelem szerint).
Egy másik tálba keverd össze az almapürét (vagy más folyadékot), a tojást, és az olajat, és a citrom kifacsart levét. (ha mézzel sütsz, akkor az is).

TIPP: Ha kókuszolajat használsz, akkor fontos, hogy minden nedves hozzávaló szobahőmérsékletű legyen. Ha a tojás, vagy a szósz hideg, akkor a kókuszolaj azonnal berögösödik, és nem tud egyenletesen eloszlani a tésztában.

Ezt követően öntsd a nedves hozzávalókat a lisztes keverékhez, és gyors mozdulatokkal keverd csomómentesre.

TIPP: Muffint érdemes szilikonos formában sütni, mert így garantálta maradéktalanul kijön a formából. Ha hagyományos formád van, olajozd ki, vagy használj szilikonos muffin kapszlit. Ha sima kapszlid van, elképzelhető, hogy a tészta oldala rajta marad. Ezt minimalizálni tudod, ha képes leszel megvárni, hogy kihűljön a kisült muffin.

A masszát tehát kanalazd a formákba úgy, hogy egy centi üres tér maradjon a tészta emelkedéséhez.
Halmozz rá gyümölcsöket (az áfonya nagyon színez, és zöldre, a málna szép marad, és savat visz a sütibe), és már mehet is az előmelegített sütőbe.
A sütési idő 20-25 perc, de tűpróbával ellenőrizd, hiszen ahány ház, annyi sütő.

Igen, megrendelem a piskóta listkeveréket!

CSATLAKOZZ FACEBOOK csoportomhoz, beszélgessünk: https://www.facebook.com/groups/674803279378240/
KÖVESS az INSTAGRAMON is ITT: https://instagram.com/hadarik_rita_glutenfree_expert
IRATKOZZ fel YOUTUBE csatornámra, nézz recept videókat: Hadarik Rita Youtube csatorna

SÜSS, FOTÓZZ, NYERJ!
Töltsd fel a Facebook csoportom hírfalára a ‘legfrissebb’ sütid fotóját, amin szerepel a Hadarik Rita márkás lisztkeverék zacskója is. Minden hónapban ajándékot sorsolok ki a beküldők között! Az üzenetben beküldött fotókat én töltöm fel folyamatosan az adott hónap fényképalbumába. Kíváncsi vagyok, TE mit sütsz ki!