Máté kisfiam a 10 születésnapjára karamelltortát kért. Hogy két legyet üssek egy csapásra, így született meg a gluténmentes karamell torta, ami óriási sikert aratott. Igaz, én eltöltöttem pár órát a készítésével, de hát a gyerekért mindent. Meg hát nem is egyfolytában ezzel foglalkoztam, csak hát várni kellett a különféle hozzávalók sülésére, hűlésére, és így elment vele némi idő.
Ami viszont fontos, hogy brutálisan finom lett. Annyit csaltam vele, hogy a piskótába édesítőt tettem, mert a krémben bővelkedik a karamell, azaz a cukor.

Ha Te is elkészíted (vagy más receptet), töltsd fel a >>>facebook csoportba<<<, vagy az >>>Instagramra<<< is, hogy mások is kedvet kapjanak ehhez a finomsághoz! Használd a #hadarikritagluténmentes hastaget!

Hozzávalók a gluténmentes karamell torta elkészítéséhez:

A piskótához:
80-100 g Hadarik Rita gluténmentes piskóta lisztkeverék
20 g liszt kiváltható ugyanennyi kakaóporral
5 db M-es tojás
csipet só
20 g negyedannyi édesítő (eritrit-stevia)
A krémhez:
200 g cukor
1 nagy csipet só
50 g vaj
100 ml tejszín
400 g mascarpone
+ dekoráláshoz gm tejcsoki

“Köszönöm, sokat segítettél most, és máskor is, azzal hogy vagy! Sütöttem már párszor a céllisztjeidből, és sokat jelentett, hogy így lisztérzékenyen (mert nincs egy éve, hogy diagnosztizálták nálam) is tudok finomakat sütni a kisfiamnak és a páromnak. Köszönet érte!” – H. Beáta

A gluténmentes karamell torta elkészítése

Javaslom, a karamell készítésével kezd a történetet.
Ehhez vegyél egy nagyon ép, nem sérült gyorsforralót, és hevítsd fel közepes hőfokra.
A kimért cukrot kis adagokban szórd a forró edénybe. Ne kevergesd, maximum rázogasd néha.
Amikor felolvadt egy adag, ismét szórj rá egy kis cukrot, lehetőleg oda, ahol már van olvadt karamell.
Addig ismételd, amíg az összes cukor felolvad, és érezhető a finom karamell illata.

FIGYELJ! Ne legyen túl forró a tűzhely, mert akkor megég, és keserű lesz: kuka!!!
Ezen a ponton én egy kanál karamellt szilikonos sütőpapírra tettem, és gyorsan szétterítettem. A dekoráláskor ezek voltak a karamell-lapok a tortán.

Ha tehát megvagy ezzel a sziszifuszi résszel, akkor öntsd rá a tejszínt, és közben húzódj hátra, mert fröcsögni fog. Várd meg, amíg a karamell újra felolvad, és végül add hozzá a vajat is. Keverd el.
Hűtsd ki.
A tojásokat szétválasztunk.
A tojásfehérjéket csipet sóval kemény habbá verjük.
A tojássárgát fehéredésig keverjük az édesítővel, majd hozzáadunk 2 kanállal a habból.
Belekeverünk a lisztkeveréket (vagy ha kakaósan szeretnénk a céllisztet és a kakaóport), és a maradék habot 2-3 részletben hozzákeverjük.
A masszát szilikonos sütőpapírral kibélelt, 18-20 cm átmérőjű, kapcsos tortaformába öntjük, 170 fokon, légkeveréses módban 30-35 percig sütjük (vagy tűpróbáig).
Rácsra téve, megfordítva teljesen hűtsd ki, majd ha ez megvan, egy éles késsel vágd három lapra.
A karamellt keverd ki a mascarponéval. Én nem javaslom, hogy ehhez adj még több (por)cukrot, mert akkor nagyon gej lenne: így viszont kellemes karamell ízű, de nem tolakodóan és elviselhetetlenül édes.
A lapokat töltsd meg, a végén burkold be a tortát. A maradék krémet csillagcsöves végű nyomózsákba tettem, és féloldalasan kis virágokat nyomta a tortára.
Ezek közé mentek a csoki darabkák, és a karamell lapocskák is.

Hadarik Rita gluténmentes piskóta lisztkeverék