Már időtlen idők óta terveztem a gluténmentes sült túrótorta elkészítését. Nem bántam meg, mert brutálisan finom lett, főleg a sok áfonyától, amit belepakoltam. Legközelebb málnával sütöm meg, mert a gyümölcsök fantasztikus ízt és színt tudnak vinni egy ilyen egyszerű süteménybe is.
Még mielőtt azt mondanád, hogy ráfeszültél a nyárra, és odafigyelsz a vonalaidra, vagy egyszerűen csak nem ehetsz cukrot, van egy jó hírem. Negyedannyi édesítővel készítettem, így 0 azaz zéró cukor van benne, mégis kellemesen édes, amit a túró és a gyümölcsök, no meg egy csipet só hoz tökéletes egyensúlyba.

Ha Te is elkészíted (vagy más receptet), töltsd fel a >>>facebook csoportba<<<, vagy az >>>Instagramra<<< is, hogy mások is kedvet kapjanak ehhez a finomsághoz! Használd a #hadarikritagluténmentes hastaget!

Hozzávalók a gluténmentes sült túrótorta elkészítéséhez: egy kisméretű kenyérformához, vagy egy 20-22 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:

100 g >>>Hadarik Rita gluténmentes piskóta célliszt<<<
100 g vaj
3 dm M-es tojás
400+100 g light túró
100+50 g light tejföl
40+5 g negyedannyi édesítő
1 vaníliarúd (opcionális)
csipet só
1 + fél citrom
2 g szódabikarbóna (vagy fél csomag sütőpor)
kb. 200 g fagyasztott áfonya
+ pici vaj és rizsliszt a forma kikenéséhez

A gluténmentes sült túrótorta elkészítése

A puha vajat keverd ki a 40 g negyedannyi édesítővel (eritrit+stevia párosítása), 1 citrom reszelt héjával és a vaníliával.
A tojásokat válaszd ketté, a sárgájukat keverd a vajas krémhez.
A tojásfehérjét csipet sóval verd kemény habbá.
A vajas krémhez add a lisztet, 400 g túrót, 100 g tejfölt, a szódabikarbónát, a citrom levét, és keverd össze alaposan.
Végül add hozzá a felvert tojáshabot is.
A formát vajazd ki, majd liszttel szórd alaposan körbe.
Kanalazd a tészta harmadát a forma aljába. Szórj rá egy kis maroknyi áfonyát (friss és mirelit is jó hozzá, én mirelittel készítettem). Majd ismét tészta, áfonya, végül tésztaréteg következik.
180 fokos, légkeveréses sütőben 40 percen át süsd.
Majd hűtsd ki teljesen.
Ekkor borítsd ki egy tálcára.
A maradék 100 g túrót keverd össze az 50 g tejföllel, fél citrom levével, és 5 g édesítővel. Én adtam hozzá egy mokkáskanál céklaport is, hogy még szebb legyen.
Ezt a krémet alaposan keverd át, kend a süti tetejére, végül szórj rá bőven a maradék áfonyából.

Hadarik Rita gluténmentes piskóta lisztkeverék