A karácsony, a húsvét, és általában az ünnepek elmaradhatatlan sütije a zserbó. Most megmutatom, hogyan süss mennyei finom gluténmentes zserbót. A receptben tippet adok a cukormentes elkészítési módhoz is. Ezzel a gluténmentes zserbó recepttel garantáltan sikered lesz.

Hozzávalók egy kis tepsi gluténmentes zserbó készítéséhez (kb. 25×18 cm-es formához)

1 csomag Hadarik Rita gluténmentes mézes keksz lisztkeverék
60 g porított nádcukor
15 g friss Budafoki élesztő
125 g vaj
1 egész tojás
50 ml langyos tej

+ a töltelékhez
350 g baracklekvár
200 g darált dió
80 g porított nádcukor

+ a mázhoz
80 g vaj
80 g porított nádcukor
24 g holland kakaópor

A gluténmentes zserbó elkészítése

A mézes keksz lisztkeveréket egy keverőtálba tesszük, belekeverjük a porcukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és a kockára vágott, hideg vajat.
A langyos tejet elkeverjük a tojással, majd belegyúrjuk a morzsás tésztába.
A tészta először ragacsos lesz, ezért folpackba csomagoljuk, és 15 percet pihentetjük a hűtőben a tészta nyújtása előtt.

mezeskeksz_ujszoveg-plusz

Közben ledaráljuk a diót a cukorral együtt.
A formát kibéleljük egy szilikonos sütőpapírral.
A pihentetett tésztát 3 részre osszuk, és enyhén lisztezett sütőpapíron mindegyiket külön kinyújtjuk akkorára, mint a forma.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Most csak sima fokozaton sütjük, nem kell légkeverés.
Az első lapot a tepsi aljára tesszük, és megkenjük a lekvár feléve.
Erre rászórjuk a darált dió felét, lelapogatjuk.
Ráhelyezzük a második tésztalapot, ezt is megkenjük lekvárral, megszórjuk a maradék dióval, lelapogatjuk, majd befedjük a harmadik tésztalappal.
A tetejét pár helyen megszurkáljuk villával.
50-60 percen át sütjük, majd hagyjuk a tepsiben kihűlni.
Végül a mázhoz összemelegítjük a hozzávalókat egy kis gyorsforralóban. Addig főzzük a mázat, amíg láthatóan szép sűrű lesz, és minden cukorkristály elolvad rajta.
Azonnal rácsorgatjuk a kész sütire. Megvárjuk, amíg megdermed.
TIPP: Érdemes egy napot pihentetni a sütit, hogy jól beérjenek az ízek.

Cukormentes, gluténmentes zserbó készítése

A receptben a nádcukrot lecserélheted eritritre. Ennek kisebb az édesítő ereje, ezért a dióhoz javaslom, egy kicsit többet tegyél belőle. A tészta remekül fog sülni eritrittel is. Arra figyelj majd, hogy a lekvár is cukormentes legyen, ha ez szempont. Az eritrittel készülő máz szinte azonnal bekristályosodik, ahogy a sütire locsolod. Nem lesz selymes állagú, kicsit porózus, de szeletelhető.

TEDD A KOSÁRBA MOST A MÉZES KEKSZ LISZTKEVERÉKET, ÉS SÜSS TÖKÉLETES GLUTÉNMENTES ZSERBÓT!

Irány a bolt!