Már annyira nem ’divatos’, ettől függetlenül finom, és egészséges tavaszi fűszer a medvehagyma. A medvehagymás gluténmentes pogácsa készítése nálam nem volt kérdés, csak az, hogy mikor. Ma jött el a napja. Képzeld, már nagyon este álltam hozzá a sütéséhez, fáradtan, és elfelejtettem hozzáadni a tojást. Először az volt fura, hogy a tészta azonnal összeállt, és nem kellett pihentetni. Mivel szép állaga lett, azonnal elkezdtem nyújtani, formázni. És akkor világosodtam meg, amikor már szaggattam a pogácsákat. Elfelejtettem a tojást. Ebben a fázisban viszont már értelmetlen lett volna belegyúrni utólag a tojást, így eldöntöttem, hogy végigcsinálom. Mivel a zsúrpogácsa céllisztben van stabilizátor, meg útifűmaghéj is tudtam, hogy nagy meglepetések nem fognak érni. Sőt! Nézd a fotót!!! Na jó, egy csavart vittem bele, a receptből mindjárt kiderül.

Ha Te is elkészíted (vagy más receptet), töltsd fel a >>>facebook csoportba<<<, vagy az >>>Instagramra<<< is, hogy mások is kedvet kapjanak ehhez a finomsághoz! Használd a #hadarikritagluténmentes hastaget!

Hozzávalók 24-25 db, 5 cm átmérőjű medvehagymás gluténmentes pogácsa készítéséhez:

1 csomag gluténmentes >>>Hadarik Rita zsúrpogácsa célliszt<<<
kb. 15-20 medvehagyma levél
csipet (extra) só
késhegynyi szódabikarbóna
1 csomag szárított élesztő (Haas pl.)
80 g olvasztott vagy margarin
130 g tejföl (laktózmentes is lehet)
100 ml víz
+ kenéshez olvasztott vaj/margarin + reszelt sajt vagy növényi sajtpótló

A medvehagymás gluténmentes pogácsa elkészítése

A medvehagymát mosd meg, majd szárítsd le teljesen.
Add a lisztkeverékhez a sót, a szódabikarbónát, a szárított élesztőt, és a finomra vágott medvehagymát. Keverd össze.
Add hozzá az olvasztott vajat, a vizet, és a tejfölt.
Gyors mozdulatokkal keverd, majd gyúrd össze a tésztát.
Nem kell pihentetni, azonnal nyújtsd ki kb. 2,5 mm vastagra, és szaggasd ki egy kb. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval.
A leeső tészta darabokat gyúrd újra össze, nyújtsd, szaggasd. Egészen addig, amíg el nem fogy a tészta.
Tetejüket kend át olvasztott vajjal/margarinnal (vagy ha nem gond a tojás, akkor tojássárgával), és szórd meg a tetejét reszelt sajttal, vagy vegán növényi sajtpótlóval.
170 fokos, előmelegített sütőben süsd kb. 22-24 percen át.
Kihűlve fogyaszthatod!!

Hadarik Rita gluténmentes zsúrpogácsa lisztkeverék