Gluténmentes citromos, mákos muffin

Ehhez a gluténmentes citromos mákos muffin elkészítéséhez a fantasztikus Mayer citromból készült lemon curdot használtam fel. A sütiből nem maradhatott el a mák sem (szemes mák), mert ez a két dolog olyan szinten passzol egymáshoz, hogy vétek lenne nem így készíteni.

Ez a muffin, mást mint a ‘többi’. Olyan légiesen könnyed, nem tömör, hiszen nem keményítők vagy rostok garmadából készül. Nem hasonlítható más tésztaféléhez, mert ez más, ez több, ez AZ igazi muffin. Tejfehérje érzékenyeknek, és azoknak, akik egyszerűen imádják a legfinomabb sütiket sütni javaslom, hogy a muffinokhoz leggyakrabban használt joghurtot, kefirt helyettesítsd valamilyen cukormentes lekvárral (pl. baracklekvár), vagy ilyen krémmel (tejmentesen készítve)! Ilyen esetben természetesen kevesebb édesítőt kell már a masszához adni. Hagyd, hogy érvényesüljön a gyümölcsök elragadó íze!

Hozzávalók a gluténmentes citromos, mákos muffin készítéséhez (6 db):

100 g >>>Hadarik Rita gluténmentes piskóta célliszt<<<
10 g negyedannyi édesítő
1 db M-es tojás
50 ml olaj (pl. sütő repceolaj, vagy kókuszolaj)
100 g lemon curd (elkészítését lásd lejjebb)
1 tk szemes mák

Igen, megrendelem a piskóta lisztkeveréket!

A gluténmentes citromos, mákos muffin elkészítése

Melegítsd be a sütőt 170 fokra légkeveréses módba.
Mérj ki 100 g piskóta céllisztet, és keverd bele az édesítőt és az egész szemes mákot.
A citromkrémet keverd össze az olajjal, és a tojással.
FIGYELJ arra, hogy a folyadékok lehetőleg egyenlő hőmérsékletűek legyenek (szobahőmérsékletűek).
Mindent keverj össze!
Készíts elő 6 db szilikonos muffin formát (vagy valami hasonlót ), és töltsd meg őket úgy, hogy kb. 5 mm maradjon szabadon a tetejükön. A liszt önkelesztő, nőni fog!!
Süsd őket 18-20 percen át, majd rácsra téve hagyd őket kihűlni teljesen.

A lemon curd készítése
Hozzávalók kb. 3 dl-hez: 2 tojás, 2 vagy 3 citrom leve (vagy 2 db Mayer citrom), 25 g negyedannyi édesítő, 1 púpos tk tápióka keményítő, 5 dkg vaj (vagy mandulavaj, vagy margarin, NE kókuszolaj, mert az keménnyé fagy a hűtőben tárolva)
A tojásokat kikeverd az édesítővel, a keményítővel, és a citromok levével.
Egy kisebb lábosban forralj fel kb. 2 dl vizet.
Erre helyezd a tojásos masszát egy keverőtálba, ami nem ér a vízhez.
Folyamatos kevergetés mellett főzd sűrű krémmé.
Ha már jó sűrű, vedd le a gőzről, és keverd el benne a vajat is.
Hűtőben 1 hétig is eláll.

Hadarik Rita gluténmentes piskóta lisztkeverék

Igen, megrendelem a piskóta lisztkeveréket!

CSATLAKOZZ FACEBOOK csoportomhoz, beszélgessünk: https://www.facebook.com/groups/674803279378240/
KÖVESS az INSTAGRAMON is ITT: https://www.instagram.com/hadarik_rita/
IRATKOZZ fel YOUTUBE csatornámra, nézz recept videókat: Hadarik Rita Youtube csatorna

Írta | 2018-02-08T10:36:00+00:00 2018. február 8.|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.