Vannak, akiknek több diétás szempontot is figyelembe kell venniük. A tej-, cukor-, és gluténmentes mézes krémes készítése így is tökéletesen megoldható. Megmutatom azt is, hogyan. A Hadarik Rita gluténmentes mézes keksz süteményalapból pompás ünnepi, karácsonyi süteménylapok süthetők.
A receptet Kiss Mona, a Mona – élet az ételallergiával blog írója készítette: http://monakonyhaja.blogspot.hu/2016/06/mezes-lapos-suti-glutentejcukorszojamen.html
Hozzávalók a tej-, cukor-, és gluténmentes mézes krémes készítéséhez:
1 csomag Gluténmentes mézes keksz lisztkeverék
7 dkg növényi margarin
12 dkg mézpótló
20 g eritrit-stevia (1:4)
1 db tojás
Hozzávalók a töltelékhez:
2 csomag Haas vaníliás pudingpor
700 ml rizstej
20-30 g eritrit-stevia keverék, ízlés szerint
A tej-, cukor-, és gluténmentes mézes krémes elkészítése:
A növényi margarint olvasszuk fel a mézpótlóval és az édesítővel együtt.
A lisztet tegyük egy keverőtálba, a közepére vájjunk egy mélyedést, ebbe öntsük a folyadékot.
Egy szilikonos lapáttal kezdjük el összekeverni, majd adjuk hozzá a lazán felvert tojást is.
Addig keverjük, amíg a tészta szépen össze nem áll.
Tegyük folpackba, és 40 percet pihentessük a hűtőben.
Majd 4 egyenlő részre osztjuk a tésztát, és egy tepsi segítségével ’méretre’ nyújtjuk. Tepsi mérete 18×23 cm.
Mindegyik lapot kb. 10-12 percig süssük, az átlagosnál ropogósabbra.
TIPP: A puding fel fogja puhítani, ezért érdemes keményebbre sütni a lapokat.
Közben megfőzzük a pudingot a csomagoláson jelzett módon. Kihűtjük.
Legvégül a kihűlt mézes lapokat (a tepsibe visszatéve) megtöltjük a pudinggal.
A tetejét ízlés szerint bevonhatjuk gluténmentes/cukormentes kakaós vagy csokoládémázzal.
A kész süteményt alufóliával lefedjük, és 5-6 órát pihentetjük a hűtőben.
Kedves Rita!
A mézes krémesben túró van, akkor miért írod, hogy tejmentes???
üdv dr Tolnai Valéria
Kedves Valéria! A weboldal áttelepítése során lehetett, hogy 1-2 adat hibásan került a hozzávalókba, már töröltem, és a recept természetesen tejmentes. Üdvözlettel: Hadarik Rita