Gluténmentes birsalmasajtos pilóta keksz. Ez ugrott be, amikor megláttam a friss birsalmasajtot a Háztáji Finomságok boltban az utcánkban. Elképzeltem, hogy az apó mézes korongokra finom párizsi krémmel birsalma korongokat tapasztok, majd csokiba mártom. Pont olyan aprók, mint egy bonbon, és az ízük….arra nincs szó. Formára az islerhez hasonlít, de fényévekkel finomabb. Olyan igazán ünnepies, karácsonyi, ennek ellenére pofon egyszerű elkészíteni. A végeredmény pedig egy mellékízmentes finomság, amiért az egész család rajonghat.

Hozzávalók a gluténmentes birsalmasajtos pilóta keksz készítéséhez

1 csomag Hadarik Rita gluténmentes mézes keksz lisztkeverék
150 g vaj vagy margarin
80 g porcukor vagy por eritrit
200 g párizsi krém
250 g birsalmasajt (szögletes lehetőleg)
250-300 g gluténmentes étcsokoládé
1-2 ek olaj

A párizsi krém hozzávalói (érdemes többet készíteni, mert változatosan felhasználható bonbonokhoz, torták, sütemények töltésére):
150 ml tejszín (minimum 30 %-os)
250 g kristálycukor
100 g cukrozatlan, ÁTSZITÁLT kakaópor
250 g vaj

A gluténmentes birsalmasajtos pilóta keksz készítése

A lisztet öntsd egy keverőtálba, és nagyon gyors mozdulatokkal morzsold bele a vajat vagy margarint.
Majd szitálj bele 80 g porcukrot, keverd össze, végül 1 db tojássárgával gyúrd össze. Pihentesd 40 percet a hűtőben
Szilikonos sütőpapíron nyújtsd a tésztát kb. 3 mm vastagra, és szúrj ki apró, kb. 2,5 cm átmérőjű korongokat. 160 fokos, légkeveréses sütőben süsd őket 4-5 percen át.
TIPP: A leeső tésztadarabokat csak simán süsd meg, az jó lesz a kekszmorzsához (a videóban ezt a kekszet morzsolom szét).
A párizsi krémet mérd ki, hagyd a konyhapulton kicsit felmelegedni, majd habosítsd fel, add hozzá a kekszmorzsát, töltsd egy habzsákba.
A kisült, kihűlt keksz korongokra nyomj egy kevés krémet, majd mindegyikre tegyél egy ugyanakkorára kiszúrt, kb. 5-6 mm magas birsalmasajt korongot.
Vízgőz felett olvaszd fel a csoki ¾ részét, keverd bele az olajat, majd mikor levetted a gőzről, keverd hozzá a maradék, hideg csoki darabokat is. Mártsd a csokiba a kekszeket (keksz-bonbonokat), majd a hűtőben dermeszd ki.
Hűtőben, vagy a lakás leghidegebb pontján érdemes tárolni.

PÁRIZSI KRÉM készítése

Ezt érdemes 1 nappal korábban elkészíteni.
A tejszínt és a kristálycukrot tedd egy gyorsforralóba, és melegítsd, amíg a cukorkristályok felolvadnak, majd gyorsan keverd bele az átszitált kakaóport. FIGYELEM! Ha nem szitálod át, csomós lesz, és akkor át kell a végén szűrni! Legvégül keverd bele több részletben a kockára vágott vajat.
Hagyd kihűlni, majd felhasználás előtt legalább 12 órán át érdemes a hűtőben tartani.
A párizsi krém egy tartós cukrászkrém, hetekig eláll a hűtőben, és nagyon változatosan felhasználható.

Én is megrendelem a mézes keksz lisztkeveréket!

CSATLAKOZZ FACEBOOK csoportomhoz, beszélgessünk: https://www.facebook.com/groups/674803279378240/
KÖVESS az INSTAGRAMON is ITT: https://www.instagram.com/hadarik_rita/
IRATKOZZ fel YOUTUBE csatornámra, nézz recept videókat: Hadarik Rita Youtube csatorna

SÜSS, FOTÓZZ, NYERJ!
Küldd be Facebook oldalamra a ‘legfrissebb’ sütid fotóját, amin szerepel a Hadarik Rita márkás lisztkeverék zacskója is. Minden hónapban ajándékot sorsolok ki a beküldők között! Az üzenetben beküldött fotókat én töltöm fel folyamatosan az adott hónap fényképalbumába. Kíváncsi vagyok, TE mit sütsz ki!