Imádom a nyári színpompás gyümölcsöket, ezért a hétvégén ez a gluténmentes meggyes-barackos pite sült a konyhámban. Az alapból több variáció készült: meggyes-barackos hagyományos, meggyes-mákos és meggyes-mákos-barackos mini pite (tartlette). Bármelyiket is választod, garantálom, hogy oda leszel érte, és a családod, barátaid előtt is vállalható, szép és finom desszertet tudsz prezentálni.
Ez a pite ráadásul tej-, és cukormentesen is elkészíthető! A receptben megadott módon én negyedannyi édesítővel és Liga margarinnal sütöttem. Ha kókuszzsírt használsz, figyelj arra, hogy a tészta gyorsan megkeményedhet, ezért ne tedd hűtőbe, azonnal nyújtsd, formázd.

Hozzávalók a gluténmentes meggyes-barackos pite készítéséhez (9 kocka), vagy 5-6 db mini tartelette-hez:

150 g Hadarik Rita gluténmentes linzer/pite célliszt
10 g negyedannyi édesítő (vagy 40 g porcukor)
75 g vaj, vagy kókuszzsír, vagy margarin
½ db felvert tojás (M-es méretű fele)
A töltelékhez:
sárgabarack
meggy
1 db tojás
100 ml kókusztejszín (pl. alpro)
opcionálisan kevés édesítő
a mákos verziónál +
20 g darált mák
2 g negyedannyi édesítő vagy 8 g porcukor

A gluténmentes meggyes-barackos pite elkészítése

Az édesítőt keverd össze a linzer/pite célliszttel.
Majd add hozzá a kockára vágott vajat, vagy margarint, és dolgozd morzsalékosra.
Végül add hozzá a lazára vert tojást, és gyúrd a tésztát egyneművé.
Ha túl lágy, tedd a hűtőbe, és pihentesd 30-40 percen át. Hidegen könnyebb nyújtani.
A meggyet magozd ki, a barackot magozd ki, vágd cikkekre.
Ha mákkal készíted, akkor a darált mákot keverd össze az édesítővel.
A + 1 db tojást keverd egy villával vagy habverővel egyneműre a kókusztejszínnel. Ha édesen szereted, ebbe is tehetsz kevés édesítőt.
A pihentetett tésztát egy szilikonos sütőpapíron nyújtsd 4 mm vastagra.
Ha klasszikus pitét sütsz, akkor a sütőforma alakjával megegyező alakúra nyújtsd (én egy 20×20 cm-es, szögletes, kerámia tálba sütöttem.
A tartelette esetében a formával szaggasd ki a korongokat, majd gyúrd össze a leeső tésztadarabokat, nyújtsd, formázd. Fél zacskóból 5-6 db mini pite kijön.
Ha mini pitét sütsz, két lehetőséged van.
a) szilikonos formát használsz: akkor csak tedd bele a korongokat
b) fém sütőformát használsz: tedd őket a hűtőbe, majd lehűtött formában kend át a belsejüket olvasztott vajjal vagy margarinnal. Tedd vissza őket így a hűtőbe pár percre, majd ismét kend át olvasztott vajjal. Megint hűtsd, és csak az után tedd a formákba a formázott tésztát. Ez azért fontos, hogy sülés után könnyen kijöjjön a formából a pite.
Ha mákosat sütsz, akkor a mákot a tészta tetejére szórd, erre menjenek a gyümölcsök. Ha marad, akkor a tetejére is szórhatsz.
A betöltött sütiket óvatosan öntsd le a tojásos kókusztejszínnel úgy, hogy az üres résekbe is folyjék belőle.
160 fokos, előmelegített, légkeveréses sütőben 30 percen át süsd, végül hűtsd ki.

Hadarik Rita gluténmentes linzer/pite lisztkeverék