Egyre többen keresitek a tökéletes, cukormentes,  gluténmentes babapiskóta receptet, ezért hát elkészítettem. Óriási hasznát veszem a cukrász tanulmányaimnak ehhez, hiszen fontos technológiai lépései vannak egy-egy édesipari terméknek. Hiába van babapiskóta kiszúró, attól még nem lesz valami babapiskóta, hogy kiszúrunk egy tésztát olyan formára. Ahogyan a nevében is benne van, ez egy piskóta felvert, amit nyomózsákból kell formázni. Bevallom, most sütöttem ilyet először, így pár ezret le kell majd sütnöm valószínűleg, mire tökéletes, és egyforma lesz minden kis piskótám. Remélem, ezt elnézed nekem, az íz, az állag perfekt. És. Van egy klassz hírem: cukormentesen sütöttem meg elsőre, és működik. Igaz, kicsit ráncosodik, mert az eritrit másként működik, mint egy hagyományos kristálycukor, de legalább cukormentes! Ha ez nem szempont, akkor a finomabb szemcséjű kristálycukorral készítsd el, csak szerettem volna rögtön elébe menni a kérdésnek, hogy ’cukormentesen is elkészíthető?’.

Hozzávalók a gluténmentes babapiskóta készítéséhez (kb. 25-30 db):

60 g Hadarik Rita gluténmentes linzer/pite lisztkeverék
2 db M-es tojás
60 g kristályos eritrit (vagy finom szemcséjű kristálycukor)
+ opcionálisan kétszer átdarált porcukor/por eritrit

Eszközök:
2 db keverőtál
1 habverő
1 nyomózsák (cső nélkül)
kanál
sütőlemez
szilikonos sütőpapír

A gluténmentes babapiskóta készítése

Előkészítjük, kimérjük a hozzávalókat.
A szobahőmérsékletű tojásokat kettéválasszuk.
A tojássárgákat a cukor 1/3 részével fehéredésig habosítjuk.
A habverőt megmossuk, leszárítjuk, jöhet a habfelverés.
A tojásfehérjéket 70 %-osra verjük: ez annyit tesz, hogy ha megdöntjük a keverőtálat, a fehérje már nem leves, nem folyik.
Ekkor két részletben beleszórjuk a maradék eritritet vagy kristálycukrot, és fényes, kemény habbá verjük.
A tojássárgát meglazítjuk egy kanál habbal, majd visszaöntjük a habba, és gyors mozdulatokkal átkeverjük.
Végül az átszitált lisztet két részletben szintén gyors mozdulatokkal belekeverjük.
A masszát habzsákba kenjük, majd szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire babapiskóta formákat nyomunk. A két vége tömzsibb.
TIPP: Klasszikus elkészítési módja, hogy a tetejét nagyon vékonyan lecukrozzák. Én ezt most kihagytam, de te megteheted.
160 fokos előmelegített, légkeveréses fokon 8 percen át sütjük.
Majd kivesszük, a sütő hőmérsékletét 80 fokra csökkentjük, és visszatesszük 3 percre száradni.
Végül lekapcsoljuk a sütőt, ajtaját nyitva hagyva kihűtjük.
Légmentesen zárva sokáig eláll.

CSATLAKOZZ FACEBOOK csoportomhoz, beszélgessünk: https://www.facebook.com/groups/674803279378240/
KÖVESS az INSTAGRAMON is ITT: https://www.instagram.com/hadarik_rita/
IRATKOZZ fel YOUTUBE csatornámra, nézz recept videókat: Hadarik Rita Youtube csatorna

SÜSS, FOTÓZZ, NYERJ!
Küldd be Facebook oldalamra a ‘legfrissebb’ sütid fotóját, amin szerepel a Hadarik Rita márkás lisztkeverék zacskója is. Minden hónapban ajándékot sorsolok ki a beküldők között! Az üzenetben beküldött fotókat én töltöm fel folyamatosan az adott hónap fényképalbumába. Kíváncsi vagyok, TE mit sütsz ki!