Erőlködik a tavasz, lassan akar megérkezni, pedig már csak pár nap, és a Húsvét is utolér bennünket. Az Instagramon láttam egy képet, az inspirálta ezeket a színes gluténmentes linzer virágokat, és apró sütiket. A tojásfestés nem tartozik a kedvenc foglalatosságaim közé, de a linzertésztát óriási mosollyal az arcomon színeztem a kedvenceimmel: céklaporral és kurkumával. Ugye milyen szépek lettek?! Szerintem Te is próbáld ki, és meglátod, milyen örömet tudsz szerezni csak egy ilyen pici változtatással. Csak halkan súgom, hogy tejmentes, és cukormentes is a keksz, ami így is omlós, amilyennek egy keksznek lennie kell.

Ha Te is elkészíted (vagy más receptet), töltsd fel a >>>facebook csoportba<<<, vagy az >>>Instagramra<<< is, hogy mások is kedvet kapjanak ehhez a finomsághoz! Használd a #hadarikritagluténmentes hastaget!

Hozzávalók a színes gluténmentes linzer készítéséhez:

1 csomag >>>Hadarik Rita gluténmentes linzer/pite alap<<<
20 g negyedannyi édesítő (eritrit-stevia)
csipet só
150 g margarin (vagy kókuszzsír, ez utóbbival keményebb lesz a kisült tészta)
1 db M-es tojás
½ mokkáskanál kurkuma
1 púpos teáskanál gm céklapor
+ lekvárok

TIPP: Nem ehetsz tojást sem? Ez nem lehet probléma! Kattint ERRE A LINKRE, és olvad el tippjeimet a tojás helyettesítésére!

“Én is megsütöttem a linzer céllisztet. Frissen kisülve gyors lekvározás, és már bele is a pociba! Maradt pár darab másnapra is, na, akkor volt az igazán tuti: mint a búzalisztes változat! Nagyon-nagyon finom volt. Köszönöm Rita, hogy dolgozol értünk!” – Sz. Kati

A színes gluténmentes linzer elkészítése

A süteményport keverd el az édesítővel. Ha cukorral készítenéd, akkor a csomagoláson lévő mennyiségeket használd!
Mérd ki a 150 gramm vajat vagy margarint (vagy kókuszzsírt), darabolt fel, majd gyors mozdulatokkal morzsold a lisztbe. Végül egy egész tojással gyúrd ruganyos tésztává.
Oszd 2 részre a tésztát, az egyikbe kurkumát, a másikba céklaport gyúrj.
Külön-külön nyújtsd őket kb. 3 mm vastagra, és szúrd ki a virágformákat. A fele korongot lyukassz ki valamilyen apró mintával.
A teli korongokat lekvározd meg, helyezz rá egy pálcikát, majd tedd rá a lyukast, és a széleinél tapaszd őket össze, de úgy, hogy ne veszítsék el a formájukat.
TIPP: Nem kell pálcikára szúrnod, ha nem szeretnéd. Sőt egyenként is kisütheted, majd a végén lekvározhatod őket. Ahogy tetszik.
Ez a minta nekem azért tetszett, mert a kiszúrt apróságokkal is tudtam a keksznyalókákat dekorálni. A sárgát rózsaszínnel, a rózsaszínt sárgával.
150 fokos, előmelegített sütőben 12-13 percen át süsd.
TIPP: A leeső tésztadarabokat én összegyúrtam, kb. 3 mm vastagra nyújtottam, egymásra helyeztem a lapokat, nyújtófával összeillesztettem őket, majd egy sütőpapír segítségével feltekertem, 5 mm vastagra vágtam. A sütés 10-11 perc volt ugyan így 150 fokon, légkeveréses üzemmódban.

Hadarik Rita gluténmentes linzer/pite alap lisztkeverék