Nincs karácsony gluténmentes diós bejgli nélkül, így kikísérleteztem a tökéletes mentes bejgli receptjét is. Egy kis csavart is vittem bele, azaz diópüré tölteléket tettem most bele, mert mi így szeretjük, ezáltal egy teljesen új ízélményt nyújt a bejgli. Ugyan ezekkel az arányokkal a máktöltelékes bejgli is elkészíthető.

Hozzávalók 2 rúd gluténmentes diós bejgli készítéséhez

1 csomag Hadarik Rita gluténmentes linzer/pite lisztkeverék
100 g vaj vagy margarin
1,5 g só
25 g porcukor
90 g HIDEG tej vagy növényi ital (pl. rizsital)
1 db M-es tojás sárgája
5 g friss élesztő
+ a töltelékhez
150 g darált dió
90 g kristálycukor
½ mk őrölt fahéj
2 csomag vaníliás cukor
1 db kezeletlen narancs reszelt héja
½ db kezeletlen citrom reszelt héja
+ 1 tojás a kenéshez

A gluténmentes diós bejgli készítése

Mérd ki a HIDEG tejet vagy növényi italt, és keverd el benne krémeste a tojássárgát, és a friss élesztőt.
A lisztet szitáld egy tálba, keverd el benne a sót.
Morzsold bele a hideg vajat vagy margarint.
Végül keverd hozzá az átszitált porcukrot is.
Öntsd hozzá a folyadékot, és gyúrd egy gombóccá.
Fed le egy folpackkal, tedd a hűtőbe 20 percre.

FONTOS: A bejgli tésztájába hagyományos módon kerül egy kevés élesztő. Figyelj arra, hogy 5 gramm legyen, ne 50!!! A friss élesztő csomagolásán 10 g-onként van egy jel, azt kell lefelezni, ha nincs grammra pontos mérleged.
A bejglit nem kelesszük, hanem hideg úton készítjük, ezért kell a hideg folyadék, és a hűtőben való rövid pihentetés!

A diót daráld le, majd egy aprítóba a vaníliás cukorral együtt aprítsd nagyon finomra. Egy kicsit összeáll, mert kiválik belőle az olajtartalma. Figyelj arra, hogy ekkor még ne legyen teljesen pürés, csak finom szemcsés, mint pl. egy liszt.
Tedd egy keverőtálba, add hozzá a fahéjat, és a citrusok reszelt héját.
A kristálycukrot mérd ki egy gyorsforralóba, és annyi vizet adj hozzá, ami épp ellepi (ne többet). Érdemes apránként hozzáadni a vizet, mert könnyen túlmehet.
Forrald fel sziruposra. 3-4 perc. Akkor jó, ha a szirupból egy picit két ujjad közé veszel, és az ujjaidat egymástól elhúzogatva egy vékony cukorszálat látsz.
Ekkor öntsd a dióra, és keverd össze alaposan. Hűtsd ki.
A pihentetett tésztát oszd két egyenlő súlyú részre, és szilikonos sütőpapíron (liszt nélkül) nyújtsd kb. 2 mm vastag téglalappá őket.
A tölteléket is oszd két részre, és mindegyikre kend rá vékonyan úgy, hogy a tészta széleinél maradjon 1-1 cm üres rész.
A tészta úgy legyen veled szemben, hogy a szélesebbik része álljon feléd.
A két szélső oldalát hajtsd be, majd a felső oldalát is hajtsd le, végül a feléd eső részt is hajtsd be.
Ezt követően a sütőpapír segítségével tekerd fel a tésztát.
Mindkét rudat helyezd egy-egy kisebb sütőpapírra úgy, hogy a tészta illesztése alul legyen.
Először kend át őket tojássárgával, pihentesd hideg helyen 20 percen át.
Majd kend át őket lazán felvert tojásfehérjével is, pihentesd 20 percet.
A kenésnek köszönhetően lesz a bejgli márványos.
Tedd a papírokkal együtt a rudakat egy kisebb tepsibe, lehetőleg szorosan legyenek egymás mellett.
A tetejüket több helyen szúrd be egy hurkapálcikával, hogy a gőz távozni tudjon.
160 fokos, előmelegített, légkeveréses sütőben 25-30 percen át süsd őket.
Kisülve érdemes őket szorosan egymáshoz közel tenni, hogy ne terüljenek szét (én ezt egy konyharuhával oldottam meg).
Hagyd őket a formában kihűlni.
Az így készült bejgli omlós, porhanyós.

Megrendelem a linzer/pite lisztkeveréket!

CSATLAKOZZ FACEBOOK csoportomhoz, beszélgessünk: https://www.facebook.com/groups/674803279378240/
KÖVESS az INSTAGRAMON is ITT: https://www.instagram.com/hadarik_rita/
IRATKOZZ fel YOUTUBE csatornámra, nézz recept videókat: Hadarik Rita Youtube csatorna

SÜSS, FOTÓZZ, NYERJ!
Süsd meg Te is a gluténmentes diós bejgli süteményt, fotózd le a linzer lisztkeverék zacskójával együtt, és TÖLTSD FEL Facebook csoportomba. Minden hónapban ajándékot sorsolok ki a képfeltöltők között!