9+1 gyakori hiba a gluténmentes piskóta sütésénél

Eeez nem piskóta!!! Szokás mondani, amikor valami nagyon klasszul sikerül. A piskóta alapvetően egy könnyű cukrászati termék, mégis a legtöbb fejtörést okozza. Búzalisztből sem egyszerű jó piskótát sütni, hát még gluténmentesen.

Ha már Te is túl vagy rengeteg próbálkozáson, több száz kukába dobott tojáson, könnyeken, és sírva-nevetős tortaevésen, akkor most végy egy nagy levegőt, mert megmutatom, hogyan készíts tökéletes piskótát.
Pontosabban megosztom veled azokat a hibalehetőségeket, amikkel lehet, nem is számoltál korábban.

SÜSS TÖKÉLETES PISKÓTÁKAT VELEM!

Sok fajtája létezik a piskótáknak (pl. hideg vagy meleg úton felvert, könnyű, vagy nehéz piskóta), de kezdjük most az alapokkal.

 

9+1 gyakori hiba a gluténmentes piskóta sütésénél

A legtöbb tejszínes, pudingos, vajkrémes torta alapja, ami mindössze 3 hozzávalóból készül: tojás, liszt, és cukor. Olyan egyszerűnek tűnik, és mégis annyi könny fakasztója.

Kövesd az útmutatásaim, süss, és legyen rengeteg sikerélményed a konyhában

1.) HIBA – az alapanyagok hőmérséklete

A köztudattal ellentétben a tojást nem kell hűtőben tárolni. Ártani éppen nem ár neki, például majonézt mindig hideg alapanyagokból, így tojásból is készítek, de nem ez van ám a piskótával. Gyakori hiba, hogy a tojásokat a hűtőből elővéve azonnal elkezdik felverni. Akkor jársz el jól, ha a tojások felverés előtt szobahőmérsékletűre melegíted őket. Azaz tedd mi 1 órára a tojásokat a konyapultra, hogy felengedjenek ’téli álmunkból’.

2.) HIBA – hányaveti tojássárga keverés

Olvashatjuk, hogy a tojásokat sokféleképpen fel lehet verni, és igen. De van egy módszer, amivel mindig sikerrel jársz. Ha nem így vered a tojássárgát, az is gond lehet. Tehát a tojások sárgáját a cukor harmadával keverd egy vastagabb szálú (acélú) habverővel addig, amíg a kristálycukor elolvad, a krém már-már habossá, krémessé válik.

3.) HIBA – kosz a gépezetben

Kézzel felverni egy 7-8 tojásos piskótát nem piskóta, de ha valaki gyakran gyakorolja, akkor előbb utóbb megtalálja azt a technikát, amitől nem szakad le a keze. Én a könnyebb utat választom, robotgéppel habosítom a tojásfehérjét.
Hiba lehet, ha a keverőtál koszos, zsíros, ezért az legyen mindig patyolat tiszta.
Hiba lehet továbbá, hogy a fehérjébe tojássárga, vagy egyéb szennyeződés (pl. tojáshéj) kerül. Ezek a tényezők nehezítik, vagy meg is akadályozhatják, hogy a tojáshab a megfelelő állagú legyen.

4.) HIBA – rossz technika

Ha minden tiszta, akkor a habot kb. 70 %-osan kell keményre verni. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy ha 90 fokban megdöntjük a keverőtálat, a tojás alján már nem lehet folyadék, nem mozoghat. CSAK EZT KÖVETŐEN adjuk hozzá 2-3 részletben a kristálycukrot, miközben folyamatosan verjük a habot. A végeredmény egy fényes, kemény hab lesz.

5.) HIBA – össze-vissza kever

Ha már van egy jó tojáshabod, és a sárgája is selymes, még mindig elronthatod azzal, ha csak úgy egymásba borogatod a két cuccot. Az a jó, ha a tojássárgába egy habkártyányi tojáshabot elkeversz, majd ezt öntöd a habra. 5-6 határozott mozdulattal, alulról felfelé haladó mozgással forgasd át a habot.

6.) HIBA – szita-szita – beborít

Sokan ott szúrják el, hogy vagy egy rossz, vagy egy amúgy jó habba csak úgy belezúdítják az összes recept szerinti mennyiségű lisztet. A lisztet szitálni kell a habba, nem is akár hogyan: először a felét, és azt szintén határozott mozdulattal, alulról felfelé kell elkeverni. Ugyan ezt tedd a maradék liszttel is.

7.) HIBA – Szakad, törik, nincs alja

A piskóta sütésekor nem jó választás, vajazni, olajozni a sütőformát. A tepsire (ha pl. szögletes piskótát sütünk) tegyél szilikonos sütőpapírt. A tortaforma alját sütőpapírral burkold be.
Ha kész a piskóta ezek a szolikonos papírok könnyen levehetők, nem tépik a tésztát.

8.) HIBA – türelem piskótát terem

Az egyik legnagyobb hiba az a kapkodás a türelmetlenség. A piskótát ki kell hűteni. Ha melegen felvágod, eldeformálódik, a vágás mentén szalonnás, csúnya lesz.

9) HIBA – vágási technika

A piskótát hidegen, recés hosszú pengéjű késsel, fűrészelő mozgással kell szeletelni, darabolni. Ha nem így csinálod, összenyomódik, eldeformálódik, csúnya lesz.

9+1) HIBA – a konyha ördöge a sütő

Ez az a dolog, ami vélhetően nem a te hibád, de legalább is a legkevesebb ráhatásod van. Maximum annyi, hogy ismerned kell a saját sütődet. A recepteknél mindig megadunk valamilyen sütési időt és módozatot, mert ez az ’elvárás’. Valójában ahány sütő, annyiféle, megannyi állapotban. Lehet, nálam 180 fokon megsül 30 perc alatt a piskóta, de a te sütődben 50 perc is kell hozzá magasabb fokozaton. Szóval ismerkedj meg, barátkozz a sütőddel. 1-2 próbasütést megér, hogy aztán a tökéletes piskóta sütési technikával elkápráztathass mindenkit.

Hadarik Rita gluténmentes piskóta lisztkeverék

Érdekel a piskóta lisztkeverék engem is!