Rejtett glutén a termékcímkén
Ha már tisztában vagy azzal, mely gabonákban van glutén, és milyen fő alapélelmiszereket kell lecserélned, még mindig nem lehetsz nyugodt. A termékcímkéken számos olyan összetevővel találkozhatsz, ami a tiltott fehérjét tartalmazza, csak éppen nem a nevén nevezik. Trükkös ez az élelmiszeripar, hiszen ha nem képzed ki magad 100 %-an a témában, könnyen a gyomrodba kerülhet a rejtett glutén a termékcímkén fel nem ismert összetevő miatt.
A búza, rozs, árpa és ezek ragozott alakjai, valamint a glutén kifejezések mellett el sem hinnéd, mennyi veszélyforrás leselkedik rád. A vásárlást ráadásul megnehezítik különféle kósza felröppent álhírek, miszerint bizonyos búzafajták ehetők. Az első, és legfontosabb, hogy tisztában légy azzal, hogy e három gabona bármilyen ősi, vagy keresztezett fajtája tartalmaz glutént, így gluténérzékenyként NEM eheted meg.
Nézzük, milyen búzafajtákkal találkozhatsz a címkéken:
– tönköly
– durum
– kamut
– einkorn
– alakor
– tönke
– burizs
– ősbúza
– trikitálé (búza és rozs hibridje)
– tönkölyrizs
– semolina (búzadara-liszt)
(finomliszt, rétesliszt, univerzális liszt, sütemény liszt, fogós liszt, stb.: mindenféle jelöletlen liszt)
További rejtett glutén a termékcímkén
A gabonákból nem csak lisztet készítenek (és abból pékárut, tésztaféléket), hanem egyéb feldolgozott formában is forgalomba kerülhetnek önállóan, vagy valamilyen félkész-, késztermékbe rejtve.
Ezek lehetnek a:
– zsemlemorzsa
– kuszkusz
– bulgur
– sikér
– müzli
– granola
– pászka
– macesz
– szejtán
– extrudált kenyér
– gersli
– miszókrém
– miso
– gabonakávé
– gabona fasírt keverék
– maláta
A hatályos jogszabályok szerint a gyártónak vagy magyarországi forgalmazónak jelölnie kell a termék csomagolásán a 14 fő allergént, melyek között az 1. helyen szerepel a glutén. Az ételintoleranciát vagy allergiát okozó összetevőt nem csak ki kell írni, de vizuálisan ki is kell emelni a szövegkörnyezetben.
BÚZAKORPA (nagybetűvel)
maláta (vastagított betűvel)
sikér (aláhúzva)
búzapehely (dőlt betűkkel)
vagy ezek kombinációját is alkalmazhatják, pl. búzaliszt (vastagon szedve, aláhúzva, dőlt betűvel).
Légy mindig figyelmes, és óvatos, ne odázd el a címkeolvasást, mert az apró hibák észrevétlenül tönkre tehetik a diétád. A bélbolyhok csak 100 %-os diéta mellett regenerálódnak annak mértékében, mennyire súlyos a cöliákia.
Az egyik leghatékonyabban úgy tudsz védekezni ez ellen, hogy jelölten gluténmentes, vagy eleve gluténmentes alapanyagokból saját magad főzöl, készíted el az ételeid. Ez nem csak a glutén elkerülése miatt fontos, de az otthoni főzéssel megkíméled a tested és az egészséged a ’káros’ adalékoktól is.
Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!
Csatlakozz Facebook csoportomba, ismerkedj hasonló cipőben járó diétázókkal!
Ezek a cikkek még érdekelhetnek:
Miben van glutén?
55 tünet, ami gluténérzékenységre utalhat
Hagyj üzenetet