Ez a gluténmentes lazacos-spárgás pite maradékhasznosításból született: mindenféle rákerült, amit a hűtőben találtam. Azaz, amik ízre is passzoltak egymáshoz. A tésztáját most nem a pite céllisztből készítettem, mert nem omlós tésztát szerettem volna, hanem egy puhább, pizzás jellegűt, ezért a Hadarik Rita pizza céllisztből készítettem el, egy kis csavarral, amit ha lejjebb görgetsz, meg is tudsz gyorsan. Annyit elárulok, hogy egy tojáshelyettesítő fortélyt vetettem be úgy, hogy jelentősen megnöveltem általa a tészta rosttartalmát. Álom finom lett, és szerintem csodálatosan szép is, mindehhez hozzáteszem, hogy pár perc alatt össze lehet dobni.

Ha Te is elkészíted (vagy más receptet), töltsd fel a >>>facebook csoportba<<<, vagy az >>>Instagramra<<< is, hogy mások is kedvet kapjanak ehhez a finomsághoz! Használd a #hadarikritagluténmentes hahstaget!

Hozzávalók 1-2 főre a lazacos-spárgás pite elkészítéséhez:

100 g >>>Hadarik Rita gluténmentes pizza célliszt<<<
4 g chia mag liszt
2 g szárított élesztő

80 ml langyos víz
20 g tejföl (helyette lehet ugyanennyi rizskrém pl.)
125 g krémes állagú túró
6-7 szál tisztított spárga
6-70 g füstölt lazac
3-4 db aszalt paradicsom (olajban eltett, vagy szárított, beáztatott)
1 db M-es tojás
kevés (barna) rizsliszt a nyújtáshoz

A gluténmentes lazacos-spárgás pite elkészítése

A chia mag lisztet keverd el a langyos vízben. Pár perc elteltével látni fogod, hogy teljesen bezselésedik, ez így jó, ez fog a tésztának egy remek ruganyosságot adni, ettől nem lesz morzsalékos.
TIPP: A pizza tésztát a csomagoláson jelzett módon is elkészítheted!
A lisztet tebd egy keverőtálba a szárított élesztővel, pici sóval együtt, keverd össze.
Majd add hozzá a tejföl és a chia lisztes masszát.
Keverd, majd gyúrd addig, amíg egy szép ruganyos gombóccá áll össze a tészta.
Egy vékonyan lisztezett sütőpapíron azonnal nyújtsd ki kb. 4 mm vastag korong alakúra.
A közepére halmozd a túrót, picit sózd meg (de ezt el is hagyhatod), majd tedd rá a kisebb darabokra vágott zöld spárgát, a lazacszeleteket, az aszalt paradicsomot.
200 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben süsd kb. 13 percen át, majd üss a közepére egy egész tojást, és addig süsd tovább, amíg a tojás állaga a tük9rtojáséhoz nem hasonlít. Akkor jó, ha a sárgája folyós marad, a fehérje lazán megköt.
Ha nem szereted a tojást, hagyd ki nyugodtan.