Még évekkel ezelőtt sütöttem bécsi linzertortát. Valójában rácsozni kellett volna ehhez a sütit, de bevallom, lusta voltam, és inkább elvittem egy rusztikus irányba a formázást. Amúgy a franciának van hasonló sütijük galette (ejtsd: gálett) néven, az olaszoknál meg a crostata (ejtsd krosztátá) készül így. Nemes egyszerűséggel én csak a gluténmentes linzertorta nevet adtam ennek a gyorsan elkészíthető, lekváros sütinek, amit a párom annyira értékelt, hogy egy ültő helyében megette. A lisztkeverék ugye eleve gluténmentes, amit tojásmentesen sütöttem meg. A receptben jelölöm, hogy mivel lehet cukor-, és tejmentesen is megsütni.

Ha megsütöd, ne feledd el lefotózni a linzer/pite csomagolással együtt, és töltsd fel a >>>Hadarik Rita gluténmentes étrend facebook csoportba<<<. A képbeküldők között minden hónapban ajándékcsomagot sorsolok ki! Sütis fotóitokat az Instagramon jelöljétek be #hadarikrita vagy #hadarikritagluténmentes hashtaggel, így ott is látom, milyen fincsiségeket készítetek.

Hozzávalók a gluténmentes linzertorta készítéséhez (6 szelet, kb. 18-20 cm átmérőjű, kapcsos formához)

1/2 csomag (150 g) >>>Hadarik Rita gluténmentes linzer/pite célliszt<<<
40 g porcukor vagy porított eritrit
75 g vaj (vagy margarin)
30 g finomra reszelt sárgarépa
csipet őrölt fahéj
csipet őrölt szerecsendió
½ mk őrölt gyömbér
1 csipet kurkuma por
½ narancs reszelt héja
200 g meggylekvár (lehetőleg cukormentes)
1 púpos tk keményítő (pl. tápióka)

TIPP: A pite tésztához nyugodtan használhatod a csomagoláson lévő alapreceptet is!

A gluténmentes linzertorta készítése

A linzer/pite céllisztet keverd össze a porcukorral (vagy édesítővel), és a fűszerekkel (fahéj, szerecsendió, gyömbér, kurkuma).
Majd add hozzá a finomra reszelt répát a levével együtt, és a kockára vágott, hideg vajat (vagy margarint), és nagyon gyors mozdulatokkal (vagy egy nagyobb méretű aprítót használva) dolgozd ruganyos tésztává.
Tedd folpackba, és 40 percet pihentesd a hűtőben.
Ezt követően két sütőpapír között nyújtsd kb. 4 mm vastag koronggá.
Vedd le a felső papírt.
A lekvárt keverd ki a keményítővel. Amúgy használhatsz hozzá bármilyen más lekvárt is, de szerintem a savanykásabbak, vagy a pikánsabbak illenek hozzá a leginkább. Málnával vagy naranccsal még szuper lehet!
Szóval kend a lekvárt a tészta közepére, majd a tésztaszéleket kezd el felhajtogatni az alsó papír segítségével. Olyan lesz, mintha egymásra hajtogatnál egy-egy tésztaszélet.
Én belehelyeztem egy kicsi kapcsos tortaformába ezután, de ezt ki is hagyhatod, mert szépen tartja majd a formáját.
170 fokos, előmelegített, légkeveréses sütőben kb.22-25 percig süsd. Kihűlve szeletelhető.

 

Hadarik Rita gluténmentes linzer/pite alap lisztkeverék