Az ünnepekről megmaradt sok mák szinte adta, hogy tekerhető, gluténmentes mákos palacsinta legyen egy nap az ebédem. Sokáig kellett gondolkodnom, mire rájöttem, hogy nagyanyám készített anno még mákkal palacsintát, meg dióval. Az én gyerekeim már csak mogyorókrémmel, meg maximum lekvárral eszik meg. De ez most az én ebédem volt. Ahogy szöszöltem a konyhában, és rám szakadtak a régi kellemes, már elveszettnek hitt emlékek, fogtam gyorsan még pár szem almát, és megsütöttem őket. Almaszósz. Ez volt a másik íz-élmény, amit a mákos palacsinta előráncigált belőlem. Ez az ebéd sokkal több volt, mint egy mákos palacsinta. Mert, ahogy készítettem, majd ettem, szinte láttam a lelki szemeimmel a mamát, ahogy a sparhelt előtt ádigál, süti a palacsintát (nagyon nem szeretett amúgy sütni). Aztán eszembe jutott, a kéknefelejcs, ez nyílt a házuk előtti kiskertben. Mindig mondogatta, amikor virágzott, hogy „..kéknefelejcs, kéknefelejcs, engem soha el ne felejts..”. Olyan rég nincs már velünk, kikopott az emléke a rohanó mindennapokból, és tessék, a mákos palacsinta előcsalta belőlem az elveszettnek hitt, boldog pillanatokat.
Az almaszósz amúgy nem a mama specialitása volt, azt a menzán kaptuk kábé mindenhez.
#hadarikritagluténmentes

Hozzávalók kb. 8 db. gluténmentes mákos palacsinta készítéséhez:

½ csomag (150 g) >>>Hadarik Rita amerikai palacsinta célliszt<<<
1 db M-es tojás
125 ml víz
125 ml tej (vagy rizsital, én ezt használtam)
2 ek olaj
2 g 1:4 édesítő
+ olaj a sütéshez
+ darált mák valamilyen édesítővel (porcukor, por eritrit, negyedannyi)
Almaszósz (receptjét lejjebb leírom)

A gluténmentes mákos palacsinta készítése

A lisztet mérd ki egy tálba.
A vizet, a rizsitalt vagy tejet, és a tojást keverd össze az olajjal, és az édesítővel.
Majd a folyadékot keverd a liszthez. Legyen csomómentes.
Pihentesd 10 percet, majd a szokásos módon süsd ki.
A palacsintasütő legen forró, minden tészta előtt vékonyan olajjal fújd át.
Az almaszószhoz hámozz meg 3-4 db almát, vágd szeletekre, a magházukat vágd ki.
Tedd őket egy sütőzacskóba, szórj rá kevés őrölt fahéjat, és vaníliát (ha van).
Zárt le a zacskót, és 160 fokos sütőben párold meg őket puhára a saját gőzükben.
Ha elkészült, turmixold krémesre.
Ilyenkor adhatsz hozzá cukrot, vagy édesítőt. Én csak natúr ettem, pont elég édes volt így is.
A fahéj és a vanília, és a sütőzacskós technika hihetetlen ízt adott a szósznak, teljesen felesleges lett volna édesíteni.

Az ebédem látszólag egy nem túl egészségesnek tűnő palacsinta, de ha azt nézzük, hogy lassú felszívódású, gluténmentes lisztből készült, hozzáadott cukortól mentesen, és még a mák számlájára is írható pár pozitív tulajdonság, akkor bátran kijelenthetem, hogy ez egy ideális ebéd volt.

CSATLAKOZZ FACEBOOK csoportomhoz, beszélgessünk: https://www.facebook.com/groups/674803279378240/
KÖVESS az INSTAGRAMON is ITT: https://instagram.com/hadarik_rita_glutenfree_expert
IRATKOZZ fel YOUTUBE csatornámra, nézz recept videókat: Hadarik Rita Youtube csatorna

SÜSS, FOTÓZZ, NYERJ!
Töltsd fel a Facebook csoportom hírfalára a ‘legfrissebb’ sütid fotóját, amin szerepel a Hadarik Rita márkás lisztkeverék zacskója is. Minden hónapban ajándékot sorsolok ki a beküldők között! Az üzenetben beküldött fotókat én töltöm fel folyamatosan az adott hónap fényképalbumába. Kíváncsi vagyok, TE mit sütsz ki!

Igen, megrendelem a palacsinta lisztkeveréket!