Gluténmentes pompás gyümölcskenyér: az ünnepek elmaradhatatlan klasszikusa, amin senki észre nem veszi, hogy más. Csak a finom ízek ejtenek rabul, és nem engednek… Amikor megláttam Kuruczné Kata gluténmentes pompás gyümölcskenyér fotóját, azonnal eldöntöttem, megsütöm: de legalább 3 verzióban! A gyümölcskenyér lisztkeveréket nagyon szeretem az eredeti recept szerint, mert napokig puha, szaftos marad, de karácsonyra készülve eljött az ideje, hogy a hagyományos módon is elkészítsem (gyümölcspüré nélkül), aszalványokkal, magokkal, stb. Egy adag lisztet kevertem be, és ebből született 3 variáció 3 kisebb formában sütve: mindegyik receptjét felszorzom az anyaghányadok tekintetében, hogy akár egybe kisüthesd azt, ami a leginkább tetszik Neked. Vagy. Készíthetsz Te is kisebb adagokat, különféle ízesítésben, mint én. Ebben a posztban a kandírozott gyümölcsös ízűt mutatom be.

Hozzávalók a gluténmentes pompás gyümölcskenyér készítéséhez

Hozzávalók 1 adaghoz:
1 zacskó (300 g) Hadarik Rita gluténmentes gyümölcskenyér lisztkeverék
4 db M-es tojás (szoba hőmérsékletű)
240 g tej (vagy növényi tej)
60 g olaj (pl. kókuszolaj)
60 g cukor vagy eritrit (én az utóbbit használtam)
300 g kandírozott gyümölcs (narancs, citrom, gyömbér)
150 g durvára vágott dió
+ a bevonáshoz
forró, átszűrt gyümölcsíz
eritrit (opcionálisan zöld színű ételfesték por)

A gluténmentes pompás gyümölcskenyér készítése

Az egész tojásokat habosítsd fel a finomabb szemű kristálycukorral, vagy eritrittel. Ezt egy habverővel is megteheted. nem lesz belőle kemény hab, de fontos, hogy addig verd, amíg a kristályszemek feloldódnak, és a tojás térfogata kissé megnő, habos lesz.
A tejet vagy növényi tejet keverd össze az olajjal, majd a tojáshabbal.
FONTOS: Minden alapanyag legyen szoba hőmérsékletű, főleg, ha kókusz olajat használsz. Ha a tojás hideg lenne, a kókuszzsír megszilárdulna, és nem tudna utána egyenletesen elkeveredni a szárazanyagokkal.
A lisztet öntsd egy keverőtálba, öntsd rá a folyadékot, keverd csomómentesre, végül add hozzá az ízesítőanyagokat.
Önts a masszát olajjal kikent, enyhén lisztezett formába (formákba), vagy ha van szilikonos formád abba, simán.
165-170 fokos, légkeveréses, gőzmentes sütőbe süsd.
Egy nagy gyümölcskenyérhez legalább 40-45 perc szükséged, de érdemes tűpróbával ellenőrizni, ha kell, a formát megfordítani, ha nem egyenletesen süt a sütőd.
A kisebb formákban (harmadolva) sütve kb. 25 perc a sütési idő.
Kisülve hagyd (őket) pihenni, majd vedd ki a formából.
Megszórhatod porcukorral, de készítheted a képen látható módon is. Ehhez keverj össze kristályos szerkezetű cukrot vagy eritritet zöld porfestékkel. A gyümölcskenyér felületét kend át forró, és átpasszírozott, híg gyümölcsízzel (ezen megtapad majd a panír), és panírozd be a zöld cukorral.

Megrendelem a gyümölcskenyér lisztkeveréket én is!

CSATLAKOZZ FACEBOOK csoportomhoz, beszélgessünk: https://www.facebook.com/groups/674803279378240/
KÖVESS az INSTAGRAMON is ITT: https://www.instagram.com/hadarik_rita/
IRATKOZZ fel YOUTUBE csatornámra, nézz recept videókat: Hadarik Rita Youtube csatorna

SÜSS, FOTÓZZ, NYERJ!
TÖLTSD FEL Facebook csoportomba a ‘legfrissebb’ sütid fotóját, amin szerepel a Hadarik Rita márkás lisztkeverék zacskója is. Minden hónapban ajándékot sorsolok ki a beküldők között! Az üzenetben beküldött fotókat én töltöm fel folyamatosan az adott hónap fényképalbumába. Kíváncsi vagyok, TE mit sütsz ki!