Így szerettesd meg észrevétlenül a cölis gyerekeddel a gluténmentes étrendet!
Hosszú időn át stresszelted magad azért, mert láttad a gyermeked szenvedni?
Egy végtelennek tűnő kálvária után kiderült, hogy gluténérzékeny lett a szemed fénye?
Éjszakákon át bújtad a netet, a könyveket, a fórumokat, hogy megtanuld, mit ehet, és mit nem?
Most meg ott állsz, és azért rágod tövig a körmöd, hogy alig eszik valamit, mert nem ízlenek neki az új ízek?
Összefoglaltam neked pár tippet, amikkel gyorsan kibillentheted a gyermeked ebből az állapotból, ráadásul adok 5 olyan recept tippet is (fotókat nézd meg róluk itt a bekezdés felett), amit eddig még mindenki imádott.
Először is vegyél egy jó mély levegőt, mert nem lesz könnyű, sem neki, sem neked, óriási türelemre, és kitartásra lesz szükséged neked is.
- Írjatok egy listát a gyerek kedvenc ételeiről. Gyűjtsétek össze azokat, amik eleve gluténmentesek. Ezeket továbbra is eheti. Pl. paprikás krumpli, rizses hús, sült csirke rizzsel, főzelékek. Minden lehetséges opciót írjatok össze.
TIPP: Főzelékeket önmagukkal is sűrítheted úgy, hogy kevesebb folyadékban párolod meg, majd az 1/3 részét leturmixolod. Ha ehhez adsz még egy tk rizslisztet vagy keményítőt, akkor mellékíz mentesen készen van a főzelék. Ha új ez a módszer, hívd oda a főzéskor, magyarázd el neki, kóstoltasd meg.
- A zöldségek, gyümölcsök gluténmentesek, ezek fogyasztása amúgy is előnyös és javasolt, ezeket add neki kisétkezésekre péksütik helyett. Piacozzatok együtt, válassza ki, mit szeretne, beszéljetek róluk, kóstoljatok. Tanuljatok meg salátákat készíteni. Jó móka lesz!
- Írjátok össze azoknak az ételeknek a listáját, amiknek tészta az alapja. Bár az egészséges (ízes) alapanyagok híve vagyok, mégis azt javaslom – ha csak egyéb étrendi előírás nem tiltja-, hogy semleges ízű lisztekkel, kenyerekkel próbálkozzatok az elején. Majd ha ezeket már kedveli, lehet variálni az alapanyagokkal. Mindig mond el őszintén, ha valami változás van, kérd meg, hogy kóstolja meg, és magyarázd el, miért lesz neki jobb, ha elfogadja az egészségesebb megoldásokat. ne feledd, a te kezedben van a jövőjének a kulcsa.
- Fontos, hogy TE is a lehető legkisebb stresszel éld túl ezt az időszakot, hiszen a te feszültséged, bizonytalanságod átragadhat a gyermekre, ami miatt stagnálhat az étel elutasításának az állapota. Éppen ezért eleinte vásárolj kész pékárut (főleg kenyérre gondolok), vagy olyan céllisztet, amiből garantáltan jó lesz a végeredmény. Ebben nagy segítségedre lesznek a fórumok, közösségi csoportok is. Aztán szép folyamatosan kezdj el tudatosan sütni/főzni és lépésről-lépésre vezess be egészségtudatos alapanyagokat, új ízeket, új formákat.
- Ha korábban szigorú voltál a bolti nasik terén, most legyél kicsit engedékenyebb. Hagyd, hogy időnként válasszon magának valami neki teccő, gluténmentes cuccot a boltban.
Az elején neked is időre lesz szükséged, hogy megtanuld a gluténmentes sütés/főzés csínját-bínját. Legyél az elején kicsit lazább, hogy mindenki nyugisan bele tudjon rázódni ebbe az új életformába.
Szerezz be pár jó szakácskönyvet, olvass olyan oldalakat, recepteket, amik garantáltan működnek: ezekből könnyen és gyorsan megtanulhatod az alapokat.
És akkor jöjjön 5 gyerekbarát recept, amitől téged sem ver le a víz!
Hagyj üzenetet